Мешканці Тернопільщини виступають проти будівництва ГЕС на Дністрі

Четвер, 26 січня 2017, 19:44
Люди готуються до протестів та збирають підписи “проти”.
Мешканці Тернопільщини виступають проти будівництва ГЕС на Дністрі

Жителі села Горошова Борщівського району Тернопільської області відреагували на запрошення місцевих сільських голів до Новодністровська на обговорення спорудження каскаду ГЕС на Верхньому Дністрі. 

Наразі місцеві мешканці протестують мирно:

“Ми розробили колективне звернення, яке хочемо там же шановним "лоббістам знищення Дністра" його і вручити. Будуть ходити по вулицях і збирати підписи в 4-х екземплярах (на Укргідроенерго, Президенту, Кабміну, Верховній раді) - чим більше зберемо, тим краще”, - зазначили активісти.

Спорудження каскаду ГЕС на Верхньому Дністрі в Програмі розвитку гідроенергетики на період до 2026 року аргументують тим, що найважливішими проблемами Карпатського регіону, де розташований Дністер є прискорення соціально-економічного розвитку регіону, зокрема, розвиток генерації з відновлюваних джерел, з іншого боку – захист від паводків. 

Але, як зазначають у зверненні громадяни, територія Дністра, де планується будівництво,  не є гірською територією Карпат. А будівництво передбачає постійне затоплення територій сільськогосподарського призначення, садиб мешканців, заповідних територій з унікальним кліматом, ландшафтом, заповідною флорою і фауною, де паводки настають 1 раз на 20 чи 100 років.

Загалом планується спорудження каскаду із шести ГЕС на Верхньому Дністрі. Громадських обговорень на цю тему не було, хоч мешканці Івано-Франківської, Тернопільської, Чернівецької областей виступають категорично проти будівництва.

Як зазначають у зверненні, орієнтовна вартість будівництва становить 1 мільярд 100 мільйонів євро, а в додатках Програми зазначена загальна сума 20, 185 мільярдів гривень, з яких 18,16 мільярдів гривень — кредити міжнародних організацій.

Жителі Тернопільщини пропонують дешевшу і вигіднішу альтернативу для свого регіону — стимулювання розвитку сонячної енергетики, зокрема, надання пільгового фінансування мешканцям на закупівлю і встановлення сонячних батарей, яке дозволить з часом забезпечити надходження електроенергії в електромережу на такому ж рівні як і заплановано від ГЕСів.

У зверненні активісти вимагають накласти мораторій на проведення ТЕО та спорудження ГЕС на річці Дністер, скасувати тендер на будівельні роботи, переглянути програми розвитку малої гідроенергетики та внести відповідні зміни. У разі невиконання вимог мешканці збираються провести акції протесту.

comments powered by HyperComments