На Львівщині рятувальники провели показові навчання з порятунку потопаючих (ФОТО)

Валерій Шмаков  |  Четвер, 17 липня 2014, 20:15
Сьгодні, 17 липня, працівники ДСНС України у Львівській області провел показові навчання щодо безпечного відпочинку на воді. На На озері «Задорожнє» у Миколаївському районірятувальники відпрацьовували ситуації, які виникають на воді.
На Львівщині рятувальники провели показові навчання з порятунку потопаючих (ФОТО)

Зокрема було продемонстровано порятунок відпочивальника, якого у воді збив моторний човен і він не може самостійно дістатися берега. Роль постраждалого виконав один із рятувальників. У цьому випадку учасники навчань показали як правильно знерухоміти постраждалого, підняти на рятувальний човен та надати долікарську допомогу.

В іншому випадку було показано порятунок двох плавців один з них почав тонути, в той час як його колега не зміг надати йому допомогу. Рятувальники негайно підплили до потерпілих човном та підняли потопаючого на борт, а згодом допомогли і його колезі.

До таких профілактичних засобів рятувальники змушені вдаватися з огляду на невтішну статистику. Так, від початку року на території Львівської області на воді загинуло 50 осіб, з них 4 дитини. В цей же час, лише на 17 пляжах Львівщини є пости із рятувальниками.

Також під час навчань свою роботу продемонстрували і водолази, які провели обстеженням дна озера та очищення його від небезпечних предметів. Адже каміння, скло та консервні банки у воді можуть призвести до каліцтва людей. За словами рятувальників, перед початком відпочинкового сезону таке обстеження повинна пройти кожна водойма.

Особливу увагу рятувальники звертають на умови для відпочинку дітей. Аби малеча могла безпечно відпочити, дно водойми повинно мати пологий нахил до глибини 1,5 м, бути без ям, обривів і небезпечних предметів. Під час купання дітей керівництво пляжу зобов’язане забезпечити присутність медичного працівника з набором медичних препаратів для надання першої медичної допомоги.

Згідно вимог законодавства керівництво об’єкту повинно позначати межу запливу на водоймі буями помаранчевого або червоного кольорів, на відстані до 50 метрів від берега, не далі лінії глибини 1,5 – 1,75 метів. У місцях заборонених для купання необхідно встановити щити з написами «Купатися заборонено!», а небезпечні для купання місця позначити буями «Небезпечно!».

Так забороняється купання у затоплених кар’єрах, каналах, озерах, пожежних водоймах, ставках, які не мають обладнаних пляжів сезонними рятувальними постами та не зареєстровані як місця масового відпочинку.

comments powered by HyperComments