Відставка ректора Одеського медуніверситету Запорожана на часі

Вікторія Христич  |  Вівторок, 20 березня 2018, 21:02
На початку березня в ЗМІ пройшла інформація про ймовірне усунення МОЗом з посади ректора Одеського медичного університету Валерія Запорожана
Відставка ректора Одеського медуніверситету Запорожана на часі

Ми проаналізували підґрунтя для такого рішення Міністерства охорони здоров’я і дішли висновків, що слідом за зняттям керівництва Національного медичного університету, відставка очільника Одеського медуніверситету, дійсно, виглядає цілком можливою. Більше того, до пані Уляни Супрун виникає багато запитань, чому МОЗ не прийняв такого рішення ще раніше.

За три роки після Майдану ситуація в Одеському національному медичному університеті значно погіршилась: хабарництво процвітає, науковий потенціал вищого навчального закладу знизився, якість підготовки студентів, за думкою місцевих спостерігачів, не витримує ніякої критики.

Запорожан очолює медуніверситет вже більше 20 років. За часів його керівництва матеріально-технічна база університету прийшла до повного занепаду: зовнішній вигляд університету швидше нагадує будівлю в аварійному стані, ніж кузню медичної еліти сучасного суспільства. Багато кафедр самостійно ремонтують свої приміщення, включаючи навіть опалення, купують меблі. Студенти медуніверситету не можуть отримати гуртожиток, не давши хабаря тому, що місць в гуртожитках катастрофічно не вистачає.

Але ж все місто Одеса і випускники навчального закладу "дозапорожанівських" часів знають про загадкове зникнення кількох гуртожитків медуніверситету, вже за часів Запорожана. Хто і коли приймав рішення про їх продажу, і чому 2/3 студентів та інтернів залишилися на вулиці – не зрозуміло.

Запорожан вибудував процес навчання студентів таким чином, що викладачі стали заручниками хабарів, які вони беруть у студентів. Цинізм в організації навчального процесу дійшов до того, що є планові дисципліни, які взагалі не читаються під приводом відсутності викладача. Аналізуючи, де навчаються наші студенти, хто і чому їх вчить, можна зробити висновки про те, що вирости в цих умовах можуть тільки неосвічені хабарники.

Авторитетом будь-якого вченого є його учні. Багаторічна нерозбірливість Запорожана, наштамповані десятки докторів і кандидатів наук, призвели до того, що в плеяді його учнів основна маса - це неосвічені лікарі, а багато тем їх наукових робіт - це рівень студентських рефератів, які є елементарною компіляцією, часто навіть не ними виконаної. Торгівля дисертаціями у виші була поставлена на потік, за що національний університет було позбавлено наукової ради по захисту наукових ступенів. Так, у соціальній номінації "Фальсифікатор року" одне з перших місць в рейтингу могла б отримати дисертантка Запорожана, яка була позбавлена ​​ступеню доктора медичних наук за плагіат в її дисертації. Втім її популіст-наставник досі має серйозні наміри щодо Академії медичних наук.

До завдань медуніверситету входить навчання студентів на практичних лікувальних базах. Власних баз в Одеському національному медичному університеті – п'ять. На свій розвиток і на поточні витрати університетські клініки коштів з рахунків університету не отримують. Діяльність клінік відбувається здебільшого завдяки благодійній допомозі, в тому числі, і в придбанні великої кількості обладнання, що дуже заважає сьогодні Запорожану показати "неспроможність" декількох університетських клінік з метою їх продажу. Нічого не роблячи сам, він ще перешкоджає благодійній допомозі. Підтасовуючи твердження про оптимізацію, Запорожан планує здійснити продаж найрентабельніших з комерційної точки зору об'єктів.

До Майдану вседозволеність Запорожана давала йому можливість без страху розпоряджатися всім майном клінік. Так, зі стоматологічної клініки, що на на вулиці Мечникова, під маркою реконструкції був виселений персонал. Однак, обіцяного повернення їх в капітально відремонтовану будівлю так і не відбулося. Більше того, громадські організації, в які зверталися скривджені діями Запорожана лікарі, були цинічно обдурені поясненнями сивочолого ректора.

На території університетської клініки, що на вулиці Тінистій, були продані будівлі, орієнтовною площею 1000 квадратних метрів і сьогодні в державному земельному реєстрі ці площі зареєстровані за приватними власниками.

На рахунках Одеського національного медичного університету сотні мільйонів гривень, в першу чергу зароблених нелегкою працею викладачів Медичного університету за рахунок навчання іноземних студентів і вітчизняних студентів - контрактників. За останній рік було проведено тендерів більше ніж на 60 мільйонів гривень. За кошти від освітянських послуг, за надмірно високими цінами було придбане медичне обладнання, далеко не першої потреби, та сумнівно прив'язане до навчального процесу.

Витрачені кошти не мали жодного впливу на якість та умови навчального процесу. Це, безперечно, зручний і швидкий засіб "відмивання" грошей. Але хіба збагненно, що в період війни, коли зростає відсоток захворюваності та інвалідизації громадян України, на підміну найнеобхіднішого в організації навчального процесу - основної мети медичного навчального закладу купується апаратура не першої необхідності? У той же час, у власних університетських клініках немає елементарного обладнання першої необхідності і витратних матеріалів.

Член партії Регіонів, колишній депутат Обласної ради від регіоналів Запорожан, є взірцем корупції і обеліском колишньої влади України. Його шлях від комсомольського та профспілкового діяча університету через лженауковця до ректора провідного медичного вишу сприймається студентською молоддю та викладачами як непорушна фортеця епохи Януковича.

Довірена особа екс-президента на виборах 2010 року, Валерій Запорожан зробив все для перемоги Януковича на Одещині. Відома і активна участь ректора в організації Антимайдану в Києві в лютому 2014 року з примусовою відправкою туди студентів Медичного університету. Запорожан погрожував студентам відрахуванням за підтримку Майдану, пишаючись тим, чіпляв на ефіри георгіївську стрічку, але так і не був люстрованим після Революції Гідності.

«Ригівський» ректор, у вузі якого півроку тому заарештували російського терориста і сепаратиста Грубніка (що організовував підрив одеського СБУ), і який зробив з одеського вишу сепаратисько-корумповану кишеню, тільки за останні півроку провів сумнівних тендерів на 112 мільйонів гривень.

Втім у вузі, який нараховує 100-річну історію, немає жодної європейської аудиторії. Все катастрофічно занедбано. Студентські гуртожитки "зникли". Атмосфера зневіри і песимізму панує серед студентів і викладачів. Здавалось би, в навчальному медичному закладі, від якого залежить, якими громадянами і фахівцями будуть сформовані наші майбутні лікарі, першою особою не має бути сепаратист, корупціонер та профанатор медичних та освітніх реформ.

Викладачі розповідають про зруйновані споруди головного корпусу, навчальних аудиторій, великої анатомки. В стані запустіння, без опалювання знаходиться аварійний спортивний корпус. А студентам та викладачам навіть немає на чому сидіти. Це у 21 сторіччі у центрі Європи?

За схемами було продано:

 - гуртожитки на Малиновського та Ковалевського;

 - центральну науково-дослідну лабораторію, що на вулиці Белінського (зараз там знаходиться один з найдорожчих ресторанів в Одесі "Олександрівський");

 - стадіон, що на вулиці Мечникова (побудовано житлові будинки);

 - кафедру іноземних мов, що по вулиці Пастера.

Виконуючи функції віце-президента НАМН, Запорожан став ініціатором закриття лікарні для ВІЛ-інфікованих та передачі споруд та землі церквам московського патріархату, чим залишив сотні ВІЛ-інфікованих без медичної допомоги.

Враховуючи все вище викладене, виникає пряме запитання: яким чином Валерію Запорожану вдалося залишитись у першому ешелоні чиновників та уникнути люстрації? Всі звернення громадськості до МОЗу залишалися без відповіді і конкретних дій з боку міністерства.

Працівники університету вимагають від міністра негайно відсторонити від посади ректора ОНМедУ Запорожана В. М. та призначити комплексну перевірку його діяльності, яку провести найближчим часом. На час проведення перевірки - відсторонити ректора з посади, тому що ніяка комісія не має сенсу, бо він впливатиме на об'єктивність її висновків. Якщо їх не почують і цього разу, обіцяють люструвати пана Запорожана в народний засіб - сміттєвий бак.

 

comments powered by HyperComments