«Це були ризики, і ми ці ризики зняли», - пояснення голови Міністерства фінансів про потребу залучення нових кредитів.

Середа, 20 грудня 2017, 13:20
Олександр Данилюк, що є міністром фінансів України, виступив із заявою про те, що подальший вихід України на ринок зовнішніх запозичень має сприяти полегшенню повернення боргів.
«Це були ризики, і ми ці ризики зняли», - пояснення голови Міністерства фінансів про потребу залучення нових кредитів.

У вересні 2017 року Міністерство фінансів України виконало один з найважливіших запланованих пунктів, а саме – випуск єврооблігацій.

В чому полягає важливість цього кроку? Олександр Данилюк зазначив, що це стало свідченням важливих реформ, зроблених за останні 3 роки в державі. Також виконане підтверджує відновлену стабільність нашої системи фінансів і довіру інвесторів.

Міністр стверджує, що вихід України на інтернаціональні ринки запозичень має сприяти швидшим майбутнім виплатам за зовнішніми позиками у 2019-2020 роках. У випадку, коли країна не могла б залучити нові кредити, впоратися з борговим навантаженням було б вельми складно.

Складна, але перспективна для України транзакція, виконана Міністерством фінансів, дасть змогу не лише залучити ресурс в казну, але й зменшити ризики виплат в майбутньому.

Олександр Данилюк пояснює: «Тобто, частину позичених грошей ми використовували на те, щоб обміняти їх на облігації, які були б погашені в 2019 - 2020 роках. Там були великі піки. Це були ризики, і ми ці ризики зняли. Таким чином, ми зменшили вартість запозичень для нас як держави, так і для бізнесу".

Міністерство фінансів не виключає, що випуск єврооблігацій, запланований у 2018 році, може бути значно дорожчим без продовження програми МВФ.

Юрій Буца, заступник міністра фінансів, каже, що випуск єврооблігацій не потребує значних зусиль, але при цьому, велику роль відіграє питання їх вартості. Далі він пояснює, що при кожній зустрічі з кредиторами, вони цікавляться нашим виконанням програми Міжнародного валютного фонду.

Міністр Данилюк підтверджує слова свого заступника про важливість виконання програми МВФ: "Інвестори цікавляться програмою МВФ, тому що це питання розвитку країни. Немає реформ - немає МВФ. Немає реформ - немає України".

Прийняття закону про приватизацію, створення незалежного антикорупційного суду, проведення земельної реформи і врегулювання питання про ціни на газ – це подальші кроки, які Україна має виконати для продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом. 

Як уже повідомлялося раніше, Олександрові Данилюку не вдалося дійти згоди з МВФ у питанні ціни на поточний опалювальний сезон на зустрічі у Вашингтоні.

Міжнародний валютний фонд заявив про категоричну відмову змінювати умови, що були погоджені раніше з владою України, визначення ціни на газ для населення на опалювальний сезон 2017-2018. У випадку продовження дії вищезазначених умов ціна газу згодом підвищиться на 17,6%.

Варто нагадати, що на початку осені Україна розмістила 15-річні єврооблігації на 3 мільярди доларів під 7,375% річних.

Кредити від Міжнародного валютного фонду надаються під 1,5-2,5% річних.

Нагадаємо, "Справжня Варта" писала про падіння гривні. Надійшло повідомлення про те, що курс гривні у 2018 році може знизитись до 30 гривень за долар. Президент Європейської бізнес-асоціації Томаш Фіала зазначив, що українська держава потребує збереження кредитів Міжнародного валютного фонду для дотримання певної стабільності на валютному ринку, залучення необхідних для прискорення зростання економіки прямих іноземних інвестицій.

comments powered by HyperComments