Законопроект № 6466 не прийняли на догоду латифундистам?

П'ятниця, 8 грудня 2017, 17:52
Вчора Верховна Рада повернула на доопрацювання законопроект №6466 щодо добровільного приєднання територіальних громад сіл, селищ до територіальних громад міст обласного значення. Законопроект мали прийняти у другому читанні та в цілому.
Законопроект № 6466 не прийняли на догоду латифундистам?

Однак «За» проголосували лише 194 народних обранці, «проти» – 3, утрималися 25. Не голосували 138 депутатів. Серед тих, хто не голосував – народні депутати, які представляють партію Київського міського голови Віталія Кличка, який водночас є головою Асоціації міст України.

Така позиція є несподіваною ще й тому, що 4 грудня Віталій Кличко під час свого виступу на урочистому засіданні комітету Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування з нагоди Дня місцевого самоврядування заявив: «Верховна Рада Україна повинна невідкладно ухвалити пакет законів, які мають забезпечити подальший розвиток місцевого самоврядування».

Про думку з цього приводу, про причини того, чому слова не співпадають з діями, портал «Децентралізація» розпитав народного депутата Миколу Федорука, який представляв з трибуни законопроект.

"Після цього ганебного голосування я привітав Віталія Кличка з трибуни Верховної Ради з Днем місцевого самоврядування і «подякував» йому за те, що його партія провалила прийняття такого важливого законопроекту", – зазначив Микола Федорук. – "Чому «ударівці» так вчинили, я сказати не можу – про це треба питати у них самих. Особливо цікаво було б почути думку представника голови Асоціації міст України у парламенті. Можу висловити припущення, що законопроект № 6466 провалили на догоду латифундистам, тобто великим землевласникам. Адже після того, як землі довколишніх сільських рад будуть приєднані до великих міст у рамках ОТГ, вартість цих земель різко зросте. І за її оренду великим землевласникам доведеться платити набагато більше. Це моя суб’єктивна думка. Що стосується «Батьківщини», представники якої утрималися або не голосували, то тут все просто. Фракція зацікавлена у проведенні перевиборів у містах обласного значення, бо у цілій Україні не має жодного міського голови. Таким чином для «Батьківщини» вибори є шансом отримати кілька важливих посад у містах".

За словами Миколи Федорука, законопроект буде поставлений на голосування ще раз. При цьому пан Микола розраховує на активну позицію громадськості, яка тиснутиме та тих, хто утрималися від голосування.

"Заручниками цієї ситуаціє стали кількасот громад", – розповів Микола Федорук. – "Причому деякі з них вже подали документи до ЦВК. Центральна виборча комісія не оголошувала вибори у цих громадах, бо теж чекала на прийняття цього законопроекту. Подальше зволікання з його прийняттям може призвести до того, що об’єднані територіальні громади охоплять всю територію довкола міст, позбавивши їх можливостей розвитку".

comments powered by HyperComments