Затримано екс-директора «Міранди», причетного до скандалу з неякісним ПО системи е-декларування

Четвер, 23 листопада 2017, 09:34
Юрія Новікова затримали через ухиляння від сплати податків
Затримано екс-директора «Міранди», причетного до скандалу з неякісним ПО системи е-декларування

Учора пізно ввечері в аеропорту міста Дніпро був затриманий директор естонської компанії Apolineja OU. Про це повідомила прес-секретар Генпрокурора Лариса Сарган на своїй сторінці у Facebook.

Колишній директор компанії «Міранда» Юрій Новиков уклав договір із Програмою розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН), відповідно до якого «Міранда» зобов’язувалася розробити ПЗ для системи е-декларування. Отримавши кошти від ПРООН, Новиков з метою ухиляння від сплати податків уклав договори з компанією Apolineja OU, до яких вніс свідомо неправдиві відомості щодо розробки ПЗ для системи е-декларування.

Далі Новиков перерахував 140 тисяч доларів, отриманих від ПРООН, на банківський розрахунковий рахунок Apolineja OU.

Грант на розробку програмного забезпечення для системи е-декларування виділило королівство Данія, але виготовлений «Мірандою» продукт виявився настільки неякісним, що його довелося в авральному порядку переробляти вже коштом держбюджету України. Деякі експерти навіть прогнозували, що затримка із введенням е-декларацій для держслужбовців може спричинити відмову Україні у безвізовому режимі з ЄС.

Згодом з’ясувалося, що ПЗ розробляли студенти КПІ, в силу недосвідченості вони створили «сирий» та неякісний продукт. Слідчі дії щодо несплати екс-директором «Міранди» податків тривають вже кілька місяців. На початку червня суд визначив суму застави для Новикова майже в мільйон гривень, яку за нього вніс «невідомий друг». Новикову заборонялося покидати Київську область.

Наприкінці жовтня рішенням суду було визнано, що оприлюднений нардепом Павлом Пинзеником інформація щодо виведення грантових грошей через ФОПи може вважатися достовірною.

comments powered by HyperComments