Прощавай, «п’ятачок»! НБУ збирається відмовитись від випуску монет дрібного номіналу

Четвер, 16 листопада 2017, 16:50
В розрахунках готівкою планується відмовитись від використання сум, що закінчуються цифрами 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 та 9 копійок.
Прощавай, «п’ятачок»!  НБУ збирається відмовитись від випуску монет дрібного номіналу

Прес-служба НБУ розглядає можливість оптимізації готівкових розрахунків та піднімає питання щодо заокруглення сум у чеках до останньої цифри «нуль».

Тобто суми, які закінчуються на 1, 2, 3 або 4 копійки заокруглюються в меншу сторону. Наприклад, 11, 12, 13 та 14 копійок заокругляться до 10 копійок. Суми, що закінчуються цифрами 5, 6, 7, 8, 9 – заокруглюються в більшу сторону, тобто 15, 16, 17, 18 та 19 копійок заокруглюються до 20 копійок.

Крім того повідомляється, що НБУ припиняє випуск монет, номіналом в 1, 2, 5 та 25 копійок.

Від випуску дрібних монет вирішено відмовитись в зв'язку з тим, що вони вже не відіграють ролі при розрахунках та перетворились на свого роду атавізм. Монета в 25 копійок «постраждала» пропозицію про заокруглення та подальшу недоцільність використання в обігу монет, що мають в номіналі цифру «5».

НБУ наголошує, що всі монети, що зараз знаходяться в обігу, не будуть вилучатися. Ними як і раніше можна буде розрахуватися в магазині чи в аптеці, ними також можна отримати решту.

Зазначається, що торговельні мережі також можуть продовжувати користуватися маркетинговим ходом та зазначати на цінниках ціни, що закінчуються на 99 копійок. Округлення в чеках буде проводитися шляхом використання знижок та надбавок.

Застосування система округлень при безготівкових обчисленнях поки що не планується.

В червні 2016 року Нацбанк ввів у обіг монету «Давній Дрогобич».

comments powered by HyperComments