Цікава арифметика: голова Солонки обіцяє виділити 70 ділянок для місцевих АТОшників вже цього місяця

Вікторія Христич  |  Середа, 11 жовтня 2017, 21:42
На відміну від 20 ділянок по 1 га для учасників АТО з різних областей України за межами Солонки, навколо яких розгорівся скандал, місцеві захисники Вітчизни отримають по 6 соток в одні руки.
Цікава арифметика: голова Солонки обіцяє виділити 70 ділянок для місцевих АТОшників вже цього місяця

Про це "Варті" повідомив чинний сільський голова Солонки Віталій Ткачук.

"Ми виділяємо цілий квартал бійцям АТО з Солонки, Малечковичів, Нагоряни, Зубри та з військової частини вже на наступній сесії", - наголосив він.

Проте на питання щодо земельних ділянок, навколо яких днями розгорівся скандал, він відповів, що "не знає, про які саме ділянки йдеться, та пообіцяв "уточнити це у секретаря сільради." 

Пізніше Віталій Ткачук заявив, що сільрада не виділяла ціх ділянок, натомість вона планує роздати 70 земельних ділянок по 6 соток і зробить це вже на найближчій сесії

Нагадаємо, два дні тому мешканці села Солонка звернулися до ЛОДА, заявивши про корупційну складову у рішенні обласного  управління Держгеокадастру щодо виділення за межами Солонки 20 га землі начебто для учасників бойових дій. Вони  вважають, що під виглядом виділення землі для учасників антитерористичної операції відбувається захоплення низки ділянок за межами їхнього населеного пункту, повідомляє Leopolis.news.

Про це написано у зверненні мешканців села Солонка, яке  ї сьогодні, повідомляє кореспондент Leopolis.news.

У зверненні, що його було озвучено під час засідання комісії Громадської ради при Львівській облдержадміністраці, йшлося про рішення позачергового засідання сесії Солонківської сільської ради від 4 серпня 2017 року. Відповідно до цього рішення, яке підписав секретар сільської ради, Держгеокадастр видал перший наказ на дозвіл виготовлення документів на землю начебто 20 учасникам АТО з різних областей України. Цей документ підписав колишній керівник управління в той день, коли новий директор був у відрядженні.

Мешканці вважають, що в обох цих рішеннях є корупційна складова. Зокрема депутат Львівської обласної ради Ярослав Качмарик зазначив, що у процесі виділення землі біля Львова бачить дві маніпуляції: ім’ям учасників АТО та громадою Солонки.

«Хтось маніпулює громадою Солонки хоча б тому, що таке рішення приймали на позачерговій сесії. Хто збирав позачергову сесію, які підстави? В цьому випадку я їх не бачу. Інша річ – маніпулюють учасниками АТО. Бо, очевидно, мешканці міст, не маючи досвіду, не оброблять по гектару землі. А саме таким є цільове призначення ділянок біля Солонки – особисте сільське господарство. Та й узагалі, хто оброблятиме по гектару землі, з якої видно місто Львів? Наші учасники бойових дій не мають грошей на виготовлення документації, вже не кажучи про будівництво дачі біля Львова. Там стоятимуть інші речі, і замовники цих процесів – також інші люди, які мають кубічні метри грошей», – каже Ярослав Качмарик.

Він додав, що для ведення сільського господарства можна було б виділити інші, більш віддалені території, а не по гектару землі безпосередньо біля Львова.

Члени комісії при Громадській раді вирішили звернутися до правоохоронних органів, щоб вони вивчили зауваження мешканців Солонки, а також в управління Держгеокадастру із проханням призупинити процес виділення 20 га землі до того часу, коли правоохоронні органи нададуть свої висновки.

Сьогодні ситуацію з 20 га землі за межами села Солонка прокоментував командир відділення 80-ї аеромобільної бригади Дмитро Баховський, який стверджує, що 20 членів ГО Всеукраїнської спілки учасників бойових дій «Побратими України» звернулися до Солонківської сільської ради із проханням про виділення їм землі для ведення особистого сільського господарства.

«15 із цих людей служили у 80-ій аеромобільній бригаді і були призвані львівським військовим комісаріатом», – наголосив Дмитро Баховський. Він додав, що учасники АТО просять виділити їм по 1 га землі, адже мають план, як використовувати ці ділянки.  Зокрема, є цікавий закордонний досвід відповідно до якого там можна вирощувати ягоди і отримувати прибуток.

До речі, Дмитро Баховський є рідним братом Романа Баховського, який до листопада 2016 року очолював митний пост «Відкритий митний простір» на Одещині у команді Юлії Маршевської. До цього він займався реформуванням львівської поліції та був заступником керівника управління із залучення інвестицій Львівської ОДА. На початку березня СБУ та Генпрокуратура провела обшуки у Романа Баховського за справою по підозрі в корупції екс-керівниці Одеської митниці Ю. Марушевської.

За словами Дмитра Баховського, дивними є заяви людей, які пропонують поділити 20 га землі біля Солонки між кількома десятками атовців  чи призупинити процес видачі ділянок. У той самий час звернення місцевих захисників Вітчизни у сільраді раніше ігнорувались. Нарешті напередодні виборів сільского голови та депутатів сільської ради АТОшнікам з Солонківської ОТГ також виділять по 6 соток землі.

comments powered by HyperComments