Бажаємо швидше швидше досягти «точки неповернення» – донори щодо впровадження директив Угоди про Асоціацію з ЄС

Ростислав Касьяненко  |  Середа, 4 жовтня 2017, 19:35
Після того, як 1 вересня Угода про Асоціацію між Україною та Євросоюзом набула чинності у повному обсязі, перед країною повстають не менш амбітні задачі.
Бажаємо швидше швидше досягти «точки неповернення» – донори щодо впровадження директив Угоди про Асоціацію з ЄС

«Поки Угода про Асоціацію мала так звану вішенку на тістечку у вигляді безвізового режиму для всіх громадян, всім було зрозуміло, що то є. Зараз маємо набагато складніше завдання стосовно того, щоб пояснити як саме виконання або адаптація тієї чи іншої директиви, чи регламенту Європейського союзу (нажаль переважно, не в короткотерміновій, а в середньо- і довготерміновій перспективі) вплине на кожного громадянина України», — вважає віце-прем’єр-міністр України з питань європейської інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Саме ціми словами віце-прем’єр відкрила 3 жовтня презентацію оновленого моніторингового інструменту «Навігатор Угоди про Асоціацію», що відбулася за ініціативи його розробника — ГО «Український Центр Європейської Політики», в Art Ukraine Gallery. 

Зі слів виконавчого директора ГО «УЦЄП» Любові Акуленко, у Центрі переживають, що у журналістів згодом може пропасти інтерес до Угоди. Тому вони й розробили «Навігатор», щоб постійно цей інтерес до Угоди підігрівати. Власно кажучи, цей онлайн-інструмент, який розміщений на сайті «Європейська Правда», був створений ще два роки тому.

«Чому ми його вирішили переробити? Справа у тому, що в старій версії «Навігатора» були тільки зафіксовані завдання, які Україна має виконати, що їх поставив перед нами Європейський Союз. А ми вирішили вже приєднати до «Навігатора» роботу, яку здійснюють Уряд та парламент, щоб можна було чітко бачити, де в нас рухається процес, а де його гальмують. Тобто, щоб усі побачити повну картину, динаміку та дедлайни — до якого періоду ми повинні виконувати роботу і взагалі, яка у країни кількість загальних зобов’язань, — каже Любові Акуленко. — Хотіла ще трохи похвалитися: колеги із громадських організацій з Грузії та Молдови, коли побачили наш Навігатор, захотіли купити в нас права на використання такого інструменту для моніторингу Угоди у себе в Грузії та Молдові».

Нагадаємо, що перший варіант Навігатора запустила команда інформаційної кампанії «Сильніші Разом!» (ГО «УЦЄП» стала  правонаступницею проекту) у 2014 році, коли вступив в силу режим тимчасового застосування окремих положень Угоди.

Директор Представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні Габріеле Бауманн щодо динаміки відносин між Україною та ЄС після того, як Угода про Асоціацію набула чинності, не є скептиком. 

«Я відчуваю, що вона є, бо бачу дуже велике бажання країни змінюватися заради наближення до європейського ринку. Також багато відбувається щодо зміцнення конкурентоспроможності окремих галузей господарств. Але ми повинні ще більш прикладати зусиль, щоб не тільки темпи адаптації українських законів до законодавства ЄС, але й реформування економіки Україні в цілому швидше досягли «точки неповернення». Ми маємо закласти цей фундамент разом», — впевнена пані Бауманн.

Натомість Тарас Качка, співавтор Угоди про асоціацію України з ЄС вважає, що за півтора роки, поки діє економічна частина Угоди – щодо зони вільної торгівлі між Україною і ЄС – в Україні з'явилося дуже багато прикладів підприємств малого та середнього бізнесу, які виходять на ринок Європейського союзу. "Але цей потенціал ми фактично вже вичерпали", - каже він.

Зі слів співавтори Угоди, за цей час, Євросоюз став головним торговельним партнером України.

"Преференції очевидні – безумовно, Україна використала свій шанс від лібералізації ринків та зменшення мит. Український експорт до Європейського Союзу не лише зростає в обсягах, а й якісно змінюється. Теперь на часі - впровадження правил, які пов’язані не з митами, а з технічним регулюванням. Тобто саме законодавство ми поміняли, але тепер маємо досягти певної домовленості з Євросоюзом, щоб там визнавали нашу документацію. Також актуально ще глибше впроваджувати вимоги до безпечності продукції чи до автомобільного транспорту".

Але саме з цим можуть виникнути проблеми. 

"Митниця і транспорт – це сфери, які були найменш успішними на даному етапі", –  стверджує виконавчий директор «УЦЄП» Любовь Акуленко. – Україні конче потрібно створити повноваження економічних операторів – це той статус, який дає можливість експортеру швидко проходити митницю. У нас цей процес не рухається".

З її слів, негайного рішення вимагає також автоматизація оформлення митних декларацій, які в Європі оформлюють від 5 хвилин до години, а в нас це може тривати декілька днів. Законопроекти щодо цього були розроблені, але загубились у Верховній Раді.

"Відповідні законопроекти по автомобільному транспорту також були парламентом відхилені, і все застопорилося, – пояснює Акуленко. –Потрібні спеціальні пристрої для обмеження швидкості, а це все кошти. Так само водій в ЄС не може їхати більше восьми годин на добу – работодавцям треба буде наймати додаткових водіїв. Проте український бізнес не хоче інвестувати в європейські стандарти – бо це дорого. Це правда. Відповідно, ми будемо зустрічати супротив дуже багатьох сторін".

Добре, що у Центра й позитивний досвід, як такий супротив долати. Тарас Качка наводить приклад, коли Любов Акуленко ходила по парламенту від одного депутата до іншого та персонально переконувала їх щодо необхідності Закону про безпечність харчової продукції.

"Це дуже важливо, коли хтось ззовні допомагає пояснити депутатам, що Уряд не маніпулює ними, а насправді пропонує європейські правила. І коли громадскість допомагає Урядові вести таку роз’яснювальну роботу серед депутатів, це дуже важливо", — підкреслює він.

«В цьому відношенні, безумовно, «Український Центр Європейської Політики» проявляє дива креативу і ми щиро вдячні йому за цю допомогу, — розповідає віце-прем’єр-міністр України з питань європейської інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе. — Ми переходимо зараз до щоденної та не яскраво привабливої роботи, яка, нажаль, вимагає відданості, зосередженості і спрямованості на досягання мети. А це не так просто утримувати — особливо тоді, коли все суспільство очікує простих відповідей на складні запитання. Економічні проблеми, з якими доводиться стикатися кожному громадянину, насамперед, наштовхують на очікування тих рішень, які вже сьогодні або завтра змінять наше життя». 

В презентації Навігатору також прийняли участь керівник політичного відділу Представництва Європейського Союзу в Україні Фабіо Делла Пьяцца та заступник голови комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції Марія Іонова.

comments powered by HyperComments