Дитячий вишкіл від Криївки Вільних – як це було?

Вівторок, 23 травня 2017, 10:47
В суботу 20 травня на острові Жуків (Київ) вже вдруге відбувся Патріотичний табір військового вишколу. Захід ініційовано та організовано Благодійним фондом «Київка Вільних» та ГО «Громада Корчуватого» за підтримки Державної прикордонної служби України.
Дитячий вишкіл від Криївки Вільних – як це було?

Вперше вишкіл «Криївкою Вільних» було проведено 28 січня цього ж року і приурочено Дню пам’яті Героїв Крут. Цього разу навчання вирішено присвятити до Дня прикордонника України.

Забігаючи на перед, варто сказати що обидва вишколи були організовано на достойному рівні, продумано всі деталі для безпеки дітей, й навіть передбачено варіанти дій на всі примхи погоди.

Ще починаючи зі зупинки на Корчуватуму-2 приходить розуміння, що гра почалася – всю дорогу до місця проведення вишколу вас ведуть вказівники. А коли заходиш на територію парку і чуєш, як відчайдушно квакають жабенята, бачиш, як мирно рибалять поодинокі рибалки, а ліс зустрічає весняними пахощами трав та дерев, то всі ранішньо-суботні сумніви миттєво відлітають, як марні та не логічні.

З 10:00 години при вході у табір вас зустрічають і строго вимагають перепустку – шмат тканини білого, сірого, зеленого або коричневого кольору, з якої ж ви самі у ході вишколу будете плести маскувальну сітку. Далі реєстрація і поділ на декілька команд переважно за віком. Загалом, допускаються школярі від 6 до 17 років.

Під час урочистої частини – все як годиться: вітальні промови зі справжнім полковником і ветеранами, хвилина вшанування загиблих воїнів під час здійснення АТО та захисту кордонів України, Гімн України і підняття прапору. Та коли дивишся на обличчя виступаючих, батьків і особливо дітей, які, хоч і по дитячому, але так щиро і впевнено тримають руку на серці, приходить розуміння для чого насправді потрібні такі заходи – якщо маленькі діти виростуть впевненими українцями, то ніякий ворог не наважиться порушити наші кордони.

Далі пролунав сигнальний постріл – і почалося! Засвоєння навичок надання першої невідкладної домедичної допомоги, плетіння маскувальної сітки, розбирання і складання зброї, стрільба, снайперська справа, розвідка, маскування – і все це під пильним оком ветеранів АТО, прикордонників і добровольців Криівки Вільних. Команди по черзі змінювали локації та щоразу набували нових навичок та знань.

Важливо зазначити, що в таборі працював Освітній лекторій, в якому читав лекцію про історію тисячолітньої війни з Московією справжній гуру своєї справи Віктор Іванович (в миру вчитель історії СЗШ № 286). Він вже вдруге підтримав вишкіл і до нього на лекції зорганізувалось імпровізоване паломництво батьків та організаторів – настільки цікаво Віктор вміє донести інформацію і відповісти на будь-яке питання, і не тільки з історії.

Для діток дошкільного віку теж передбачено розваги: малечі малювали послання до наших захисників, працювала еко-майстерня, де дітлахи та їх мами пройшли курси «молодого бійця» по висаджуванню квітів і складанню квіткових композицій, а більше всього вразила пісочниця – напевно вона найбільша в Україні! Найвища так точно! Як потім дізналися, для неї було завезено 10 тон піску!

Війна війною, а обід за розкладом. Рівно о 14:00 всіх закликали на імпровізовану солдатську кухню. Пригощали різноманітними смаколиками, пиріжками, чаєм з лимоном і квасом Тарас, які тим чи іншим чином надали для заходу різні благодійники.

Треба зазначити, що захід, як і всі проекти Криївки Вільних, організовано виключно на добровільних засадах і без жодної копійки державних коштів.

Тут варто висловити подяку всім, хто долучився до організації такого чудового, а головне потрібного в наш не простий час, заходу: Раді ветеранів та воїнів АТО Голосіївського району, ГС "Всеукраїнське об'єднання учасників бойових дій та волонтерів АТО", ГО "Вартові Голосієва", БФ «Вільні UA», ГО "ВАРТА ТА ЗАХИСТ" та багато інших людей, які допомагали з транспортом, пальним, матеріалами, фотографували, здійснювали відео зйомку, в тому числі за допомогою коптера, організовували, будували, завантажували, розвантажували – і в зворотному порядку, цілодобово охороняли… Їх можна назвати волонтерами, але всі ці люди страшенно не люблять, коли їх так називають. Вони просто роблять те, що можуть зробити, і надихають інших.

А роботи вистачає. Щодня. Організація допомоги для воїнів АТО, різноманітна допомога дітям прифронтової зони, допомога сім’ям загиблим, допомога воїнам реабілітуватися і адаптуватися до мирного життя, тренування та просвітницькі заходи – багато різноманітних проектів започатковано Криївкою Вільних, які потребують не тільки коштів, а, перш за все, рук, розуму і часу всіх небайдужих. Головне, такі люди стають гарним прикладом, як відомо, це і є найкращий метод виховання дітей і підлітків. Для всіх бажаючих ознайомитись з діяльністю Криївка Вільних, у Facebook запущено декілька хештегів: #ДОЛУЧАЙСЯ #ФЕНОМЕН_ВІЛЬНИХ #Дитяча_польова_пошта та інші.

Після короткої обідньої перерви юні воїни-козаки продовжили навчання, яке закінчилось проходженням смуги перешкод. Що тут почалося! Очевидно, що дорослі не очікували такого шаленого ентузіазму після цілого дня вишколу. Після того як команди пройшли дистанцію на швидкість, діти виявили бажання пройти її ще раз. А потім ще раз. А потім ще декілька разів, і навіть наймолодші дошкільнята брали активну участь! І всі вони бігали, стрибали, перестрибували, перелазили через перешкоди, лазили по канатах і під «замінованою» мотузкою… Особливо вразила зовсім маленька білява дівчинка з хвостиками і в рожевій сукні, яка стала лідером по кількості разів проходження смуги перешкод. Природно, що всі виявили бажання її сфотографувати, на що вона ображалась дуже по дорослому.

Врешті-реш дорослі втомилися, оголосили вишкіл завершеним. Учасники отримали свої заслужені свідоцтва про проходження Патріотичного табору військового вишколу. Над Голосієвим дитячими дзвінкими голосами тричі пролунало «Героям слава!» і «Україна – понад усе!», що аж жабенята трохи притихли, і вишкіл було офіційно завершено.

Щасливі червонощокі діти з батьками розходились по домівках, а організатори залишались на ще одну ніч – треба все прибрати, все вивезти, загрузити, розгрузити і залишити місце проведення таким, яким воно було до проведення заходу...

comments powered by HyperComments