Без стіни і рову: як виглядає українсько-російський кордон на Сумщині

Роман Матвіюк  |  Вівторок, 18 квітня 2017, 08:54
Без стіни і рову: як виглядає українсько-російський кордон на Сумщині

На карті України чітко можна побачити, що Сумська область на півночі та сході межує з трьома російськими областями – Брянською, Курською та Бєлгородською. Протяжність державного кордону з Російською Федерацією, що проходить по території області, складає 498 км. З них – 115 км кордону з Росією має Краснопільський район.

Чи спраді там є прояви «русского мира»? «Не дивлячись на те, що ми прикордонний район, у нас немає найменших проявів або ініціатив «русского мира», - каже журналістам голова Краснопільської РДА Юрій Яремчук. - Були спроби підняття російського триколора над сільрадами, але, на щастя, це ні до чого не привело. Ми любимо свій край, свою державу, і кудись дивитися в бік – такої думки у нас немає. Навіть з урахуванням кордону, всі заходи, що стосуються державної політики, мобілізаційних, контрактної служби, ми виконуємо на 100%».

На Середньоруській височині, що на Сумщині, поблизу прикордонного села Миропілля видніється вже Білогірсько-Миколаївський монастир села Гарналь Курської області Російської Федерації.

На фото можна чітко побачити, що до російського села можна добратись через місцеві пейзажі – річку та поле. Кордону, на кшталт, стіни чи рову – немає. Мешканці прикордонного села Миропілля припускають, що у тамтешньому монастирі можуть працювати спецслужби агресора.

Хоча, як самі запевняють, ворог сюди не ступить ногою, бо місцеві люди тут патріотично налаштовані, своєї землі – не віддадуть!

Керівник апарату Сумської ОДА Дмитро Живицький каже, що прикордонний статус Сумської області не може не впливати на економічну і суспільно-політичну ситуацію в регіоні. Сусідство з Російською Федерацією свого часу історично обумовлювало тісні економічні, наукові, культурні і родинні зв’язки.

У сучасних умовах обласна влада спрямувала зусилля на переорієнтацію торгово-економічних зв’язків Сумщини на міжнародний рівень, вихід продукції місцевих підприємств на нові ринки Європи і світу, залучення інвестицій.

«Стратегія успіху Сумщини полягає в тому, що влада, бізнес, науковці й звичайні мешканці разом господарюють в області, роблять усе можливе для її розвитку й покращення життя. Так, ми прикордонний регіон і постійно відчуваємо загрозу з боку Російської Федерації. Проте наша мета − успіх Сумщини і добробут її мешканців, і ми поступово, крок за кроком, переходимо до її здійснення», – зазначив керівник апарату облдержадміністрації.

comments powered by HyperComments