Політолог наполягає, що під одноразовою декларацією повинні підписуватися всі політики

П'ятниця, 16 вересня 2016, 09:53
Тільки так ми увійдемо в Європу, констатує він.
Політолог наполягає, що під одноразовою декларацією повинні підписуватися всі політики

Пише Віктор Уколов, політолог, колишній журналіст, зараз співпрацює з президентом Порошенком.

“Законопроект про одноразове декларування, який намагаються подати як чергову зраду, за моєю інформацією, не розробляли в АП.

Українська правда у першому рядку повідомлення пише, що законопроект розробили народні депутати Податкового комітету. Однак вже в другому реченні стверджує, що цю розробку координували з АП.

Між "координували" і "розробляли" – прірва, але, власне, мій блог не про це.

Зміст законопроекту такий, що під ним мали б підписати всі чесні політики, які залишилися у Верховній Раді та поза нею.

Бо випадок з Сергієи Лещенком, який так вразив громадськість, не виняток – це сумне правило життя в Україні. Бо в нас за 25 років склалася економіка тотальної брехні, де майже кожен намагається приховати частину доходів та статків з різних причин.

Зрозуміло, що кожен, хто приховує, виправдовує себе і свій вчинок.

Тим часом зарплати в конвертах, які ви отримуєте, – це уникнення сплати ЄСВ (податку на пенсії) та податку на доходи фізичних осіб.

Хто може похвалитися, що 100% зарплати завжди отримував тільки легально?

Що будь-які додаткові доходи чи гонорари одразу вносив до декларації, щоб чесно заплатити з додаткового доходу ПДФО?

Звичайно, у кожного все відбувається на різному рівні. І якщо олігарх виводить у офшори сотні мільйонів, то Сергій Лещенко "позичає" у друзів лише пару мільйонів, а ну а пересічна київська бабця Ганя, здаючи свою квартиру, не декларує лише кілька сотень.

А як бути з політиками – тими, хто заховав своє майно, добре розуміючи, що опозиція до ВІктора Януковича може закінчитися для них повною конфіскацією?

Як бути з бізнесменами – тими, хто роками спостерігаючи крадіж коштів бюджету, вирішив, що на розкрадання чесно зароблені гроші через податки чиновникам не віддасть, а тому вивів їх у бізнес або на рахунки банків інших країн?

Що робити з кількома мільйонами заробітчан, які відкрили собі рахунки, а часом і купили квартири за кордоном, залишаючись громадянами України?

Всіх посадимо? Ви впевнені, що залишиться кому охоронять?

Вимагати покарання за приховування статків треба і можна, якщо статки набуті корупційним шляхом. На мій погляд, єдиним обмеженням для дії такого закону є оголошення підозри в кримінальному провадженні

Як повернутися до нормальної економіки? Перш за все припинити брехати самим собі.Бо чесність – найкраща політика.

Тож коли ви чуєте, що в Україні найнижчий у Європі рівень зарплатні, то маєте чесно додавати – легальної зарплатні.

Після Пакету економічних реформ, який запропонував Віктор Пинзеник всередині 90-х років, де було чесно заплановано підняти пенсійний вік – цей законопроект – перша спроба не брехати одне одному.

На жаль, його не розробляли у Адміністрації Президента, можливо узгоджували з кимось, щоб добитися підтримки фракції БПП. Деталі не знаю.

Але на мій погляд, його мали б розробити спільно в АП представники всіх без винятку політичних партій – інакше ми не відновимо чесну країну.

І першими, хто поставив би свої підписи серед авторського колективу, мали б бути Сергій Лещенко і Світлана Заліщук”.

Нагадуємо, податковий комітет Ради розробив проект закону про внесення змін до Податкового кодексу та низки інших законів, згідно з якими громадяни звільняться від зобов'язання вказати джерело походження свого майна.
 

comments powered by HyperComments