Міністерство екології відмовилось від кулуарного формування своїх громадських рад

Середа, 14 вересня 2016, 17:29
Володимир Фльонц, розробник ProZorro, засновник ГО "Електронна демократія", IT-євангеліст eGov, пише.
Міністерство екології відмовилось від кулуарного формування своїх громадських рад

“Тепер офіційно. Міністерство екології та природних ресурсів України, першим серед центральних органів виконавчої влади, відмовилось від кулуарного формування своїх громадських рад на користь відкритого інтернет-голосування.

Що це означає. До цього часу, до громадських рад при органах виконавчої влади обирали на закритому голосуванні, де одні громадські організації голосували через інші громадські організації, таким чином часто перемагали не ті хто більше працює “в полях”, а хто домовився або створив собі декілька фейкових організацій.

В результаті загальна довіра до громадських рад була надзвичайно низькою, а багато справжніх активістів залишались волонтерами, і навіть не пробували йти впливати на якість роботи органів влади.

Першими шлях відкритого формування ради громадського контролю обрало Національне антикорупційне бюро України, в результаті свої повноваження члени ради отримали від тисяч громадян, які за них проголосували, а не від десятка організацій з якими домовились.

Тепер черга Міністерства екології, і це дуже важливий крок, адже міністерство відповідає не тільки за стан екології що нас оточує, а й за всі природні ресурси України, наше головне багатство і надбання. Повірте, ви не будете раді високим зарплатам, якщо у місті смог. Тому важливо, щоб це повідомлення почули справжні екологи, юристи, активісти що займаються екологією та довкіллям, тепер в них є всі шанси потрапити в раду і змінити її на краще.

Робота в громадській раді не оплачується, не дає ніякого особливого статусу, переваг чи “корочки”, тому не варто туди подаватись з корисливих мотивів, натомість вона надає важелі щоб говорити і бути почутим, доносити позицію громадськості, яка тебе обрала. Докладніше про повноваження громадських рад читайте у Постанові Кабінету Міністрів України від 3 листопада 2010 р. №996 (зі змінами).

Дякую Міністерству та особисто Остап Семерак, за ініціативу, дякую що дослухались до наших порад, дякую всім членам ініціативної групи з формування громадської ради, які проголосували за відповідне рішення. Ви піднімаєте планку, ви створюєте нове, краще майбутнє”.

Більш того, користувачі не проти подискутувати щодо громадських рад.

Костянтин Ярмоленко
“Які механізми ідентифікації закладені при процедурі голосування, щоб уникнути штучної накрутки голосів, і хто рахує голоси?”
 

 

comments powered by HyperComments