«Іван Мазепа і Слобідська Україна» – найновіша книга Володимира Маслійчука

Вівторок, 8 квітня 2014, 23:43
Презентація видання відбудеться 16 квітня о 18.00 в харківській книгарні «Є» (вулиця Сумська, 3, метро «Історичний музей»)
«Іван Мазепа і Слобідська Україна» – найновіша книга  Володимира Маслійчука

    Нова праця відомого українського  історика – є результатом багаторічних досліджень автора історії Слобідської України і сусідніх територій.  Для дослідника територія прикордоння Полтавщини та Слобожанщини є зоною багатьох конфліктів і водночас взаємозв’язків, зокрема значну роль в залюднені Слобідської України відіграли саме полтавці.

    Іван Мазепа (бл. 1639 – 1709 рр.) – один з найвизначніших і водночас найбільш суперечливий український гетьман. Його діяльність оцінюється часто в політичних категоріях. Велика кількість наукових праць, твори красного письменства, політичні дебати довкола його вчинків свідчать про непересічну роль Мазепи не лише в історії України чи складних українсько-російських відносин, але і про вплив цієї постаті на минуле всього простору Центрально-Східної Європи.

    В.Маслійчук  аналізує нестабільність і конфлікти на вказаних територіях наприкінці 17 – на початку 18 століть, протидію гетьманській владі, своєрідний устрій, сусідство із Запорізькою Січчю та Кримом, що  зіграло свою роль в подіях  1708 – 1709 рр.

    Останній розділ у книжці для багатьох читачів виявиться найцікавішим. Йдеться про меморіалізацію місць пов’язаних з Мазепою і мазепинцями. Спочатку, після проголошення анафеми Мазепі і героїзації подій Північної війни гетьману відводилася роль зрадника та запроданця, однак пам’ять залишала йому значне місце в уявленнях про регіональне минуле. Ситуація змінилася після проголошення Україною незалежності, Мазепа посів значне місце у національному пантеоні. Найбільші дебати довкола пошанування гетьмана та його оточення  припали на чергові річниці його відомого вчинку, тобто на 2008 – 2009 рр., але більшість ініціатив зазнала невдачі через політичні особливості.

    Тоді мазепинцям було встановлено пам‘ятні знаки на Сумщині, проте спроби поставити пам’ятник гетьману в райцентрі Коломак на Харківщині, назвати його іменем одну з вулиць Харкова, вшанувати бій біля села Городнє були невдалими, але свідчили про залучення загальнонаціональної  політики пам’яті до регіонального контексту, дана проблематика матиме своє продовження.

    Володимир Маслійчук. Іван Мазепа і Слобідська Україна. – Харків: Харківський приватний музей міської садиби, 2014. – 152 с.

 

comments powered by HyperComments