"Прозора Україна": черговий етап завершено, попереду - ще масштабніші завдання

Ігор Каневський  |  Вівторок, 6 грудня 2011, 12:36
Наприкінці листопада у Львові відбулася підсумкова конференція заключного етапу цьогорічного проекту “Прозора Україна для Східного Партнерства. Медійне та громадське сприяння”, участь в якій взяли кілька десятків українських та польських учасників.
"Прозора Україна": черговий етап завершено, попереду - ще  масштабніші завдання

Журналісти, керівники  неурядових організацій та місцевого самоврядування підсумували набутий досвід і спланували свої дії з подальшої реалізації принципів проекту в різних містах України, обговорили можливості співпраці, обмінялися кращими практиками. Також під час конференції громадськості було представлене  видання "Прозора Україна": інформація для ЗМІ та НУО", яке містить докладну інформацію для медіа та неурядових організацій про  зміст та проблематику проекту.

Нагадаємо, що проект  “Прозора Україна”  є українсько-польською програмою, яка спрямована на утвердження прозорості, відповідальності та ефективності  діяльності місцевих органів влади (на попередніх етапах партнерами проекту були також організації з США та Німеччини). Інша мета - поліпшення якості нашого публічного життя, сприяння активній позиції членів територіальних громад та проведенню комплексної реформи місцевого самоврядування в Україні. З цією метою розроблено і пропонується до реалізації органам влади й громадам шість засад доброго врядування: прозорість, нетерпимість до корупції, залучення громадян, передбачуваність, фаховість й підзвітність.

Подібна програма була успішно реалізована у Польщі як громадянська акція “Прозора Польща”, започаткована у 2004-му році, і триває вже у вигляді Всепольської програми досі і визнана однією з найуспішніших громадських антикорупційних ініціатив у Європі.

 “Прозора Україна” не є копією польської, адже це програма, що має враховувати специфіку існуючих в Україні умов. Необхідна адаптація відбулася під час цілої низки проектів, здійснених впродовж попередніх етапів програми у 2006-2009 роках.

"Прозора Україна" є результатом тривалої співпраці між українським Інститутом демократії імені Пилипа Орлика (Центральноукраїнський регіональний навчальний центр, м. Черкаси) та польською Фундацією розвитку місцевої демократії (Щецинський регіональний центр, м. Щецин).

Проект співфінансується Міністерством закордонних справ Республіки Польща в рамках Програми польської співпраці для розвитку в 2011 році.

 

comments powered by HyperComments