Третій сектор: паралельна дія

Субота, 2 липня 2011, 00:10
Сьогодні серед громадських активістів основна тема — внесення змін до Закону України «Про громадські організації». Нагадаємо, 12 травня була проведена акція протесту проти бездієвості уряду щодо внесення змін до цього Закону, який ще у 2008 році Європейським судом був визнаний недемократичним. Процес триває. Новини із життя деяких ГО дізнаєтеся далі у нашій рубриці.
Третій сектор: паралельна дія

Назарій БОЯРСЬКИЙ, президент Київського відділення та віце-президент Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Дебатна академія»:

— Останнім часом сталося дуже багато позитивних зрушень у житті нашої організації. Зокрема, на Всеукраїнській конференції організації ми обрали нового президента нашої «Дебатної академії». Ним стала Кіра Шиманська, яка раніше була головою Міжнародного відділу. Також відбулася Президія організації, на якій було ухвалено річний план роботи, обрали нового віце-президента академії — мене (сміється. — Ред.). Ще одна приємна подія для нас всіх — проведення цими днями спільно з Молодіжним клубом «Співдружність» тренінгу-семінару для вчителів, активної молоді, яка працює в школах та дебатних клубах. На ньому ми навчаємо суддівству, тренерству, організації клубів. Олександра Матвійчук займається проведенням цих тренінгів. Зараз ми готуємося до вже третьої щорічної Школи лідерів дебатного руху, яка проходитиме в Карпатах. Вона має на меті долучення активної молоді до дебатного руху, покращання навиків та набуття досвіду в сфері організації дебатів. Я думаю, що традиційно це має пройти вдало, й учасники отримають масу задоволення. Та, на жаль, не дуже сприяє роботі пора року — літо. Адже всі молоді люди відпочивають, тому проводити багато заходів просто немає можливості. Через це зараз зосереджена увага більше на стратегічних планах. Це зовсім непогано, адже стало традицією, що влітку більше внутрішньої роботи по вдосконаленню проектів. Зате ми будемо не тільки кількісно поповнювати лави нашої організації, а й розвивати їх якісно. Також мій, написаний спільно з Сергієм Наумовим, навчально-методичний посібник «Використання освітньої технології «дебати» при навчанні прав людини» вже перекладений російською мовою. Завдяки цьому та використанню новітніх технологій методи нашої роботи та сама організація тепер буде відомою не лише на теренах України, а й на території країн СНД.

Вікторія СКЛЯРОВА, активіст громадського об’єднання «Поступ», Харків:

— Найкраще, що відбулося за останні декілька тижнів, це те, що я побувала у Львові. Туди мене запросили депутати партії «Україна соборна». Приводом стала раніше написана (після подій 9 травня. — Ред.) мною стаття до газети «Новий погляд», в якій я закликала львів’ян ігнорувати можливі події 22 червня. Після друку цього есея головний редактор видання Роман Онишкевич організував круглий стіл, на який запросив депутатів, активних громадян та журналістів. Результатом круглого столу були узгоджені ідеї щодо того, як реагувати на провокації, що організовуються ззовні. А вже після цього депутат партії «Україна соборна» Володимир Гірняк запросив мене та ще декількох колег з організації «Поступ» відвідати Львів 22 червня. Для нас була підготовлена програма, ми брали участь в молебнях, що відбувалися у місті. Крім того, два дні тому у Львові презентувала свою книжку «Листування з Юрієм Шевельовим» Оксана Забужко. Для нашої організації ця подія досить важлива, бо ми вже з січня намагаємося встановити меморіальну дошку Юрію Шевельову і збираємо матеріали для видання фундаментальної книжки «Харків Юрія Шевельова». Також у Харкові ми створили декілька теле- та радіопередач, присвячених цій особистості. Єдине, що викликає сум сьогодні, що в Україні закінчується демократія, судячи з подій, котрі відбуваються в Печерському суді та з бесіди Президента з журналістами, які були сплановані й продумані, як театральна вистава. Це виглядало нещиро й тому викликало сум.

Марина РУДЕНКО, менеджер розвитку Програми стажувань:

— Приємно, що випускники програми стажувань у Верховній Раді та органах влади попередніх років презентували аналітичні записки на різні теми й презентували їх у Верховній Раді для зацікавлених сторін, а також донорів, які підтримували інтернів стипендіями. Також у нас стартував новий конкурс на програму стажування. Цього року повністю адмініструватиме програму асоціація випускників, яка й займається проведенням відбору, пошуком коштів для студентів-інтернів та залученням нових донорів. Також ми здійснили навчальний тур до Німеччини двох інтернів за підтримки «Фонду розвитку будівництва в Україні». Також хочемо наступного року продовжити з ними співпрацю. Та нам ще поки не вдалося отримати згоду на проведення конкурсу по відбору інтернів для стажування в органах влади. Програма «Ліга інтернів» — стажування у Верховній Раді — існуватиме й надалі. Програма діє в Україні вже протягом 16 років. Також хочемо підписати меморандум про співпрацю Асоціації випускників та Верховної Ради України. Цього року «Ліга інтернів» сама шукала собі спонсорів, і ми вдячні їм за підтримку. Також хотілося б подякувати вам, газеті «День», що ми можемо розповісти про програму громадськості на сторінках газети.

comments powered by HyperComments