Про голосний вихід ПР із політичного міжсезоння

Ігор Троїцький  |  Четвер, 21 серпня 2008, 11:52
У суботу, 16 серпня, відбулася XІ конференція Харківської міської організації ПР.
Про голосний вихід ПР із політичного міжсезоння

На конференції були присутні перший заступник голови Політвиконкому партії, заступник голови фракції ПР у Верховній Раді, Василь Джарти, голова Харківської обласної організації Партії регіонів, Василь Салигин, народні депутати-харків'яни, Юлія Ковальова й Дмитро Шенцев. Міського голову Харкова Михайло Добкіна було обрано главою міської партійної організації.

Пересічну, здавалося б, сугубо внутріпартійну подію спостерігачі розцінили як важливий політичний сигнал. Висування кандидатів на пости такого рівня, зрозуміло, не відбувається без узгодження з вищим керівництвом. Обрання М. Добкіна свідчить про його підтримку не тільки місцевими партійцями, але й лідерами Партії регіонів. Безперервні війни між Кабінетом Міністрів і Секретаріатом Президента привертає інтерес людей насамперед до прийдешніх президентських виборів. При цьому мало хто згадує, що усе менше часу залишається й до іншої виборчої кампанії. Відповідно до зміненої статті 141 Конституції України тепер міські голови (а разом з ними сільські і селищні) обираються строком на чотири роки. Чергові вибори місцевих керівників, таким чином, повинні відбутися у березні 2010 р. Передвиборна кампанія, природно, почнеться ще раніше – у грудні 2009 р. Таким чином команда М. Добкіна зміцнюється аж ніяк не передчасно.

А от позиції керівника обласної організації Партії регіонів, Василя Салигина, схоже, захиталися. В. Джарти, заступник В. Януковича в партії та Верховній Раді, на міській конференції розкритикував Салигина за невиразну позицію по НАТО. Північноатлантичний альянс, звичайно, усього лише привід. Насправді, невдоволення однопартійців може викликати досить примиренська позиція Салигина по відношенню до Авакова. Останнім часом голова регіонального відділення ПР не завжди знаходить підтримку навіть у керованій ним обласній раді. Чого тільки коштує полеміка навколо епатажної ідеї В. Салигина про заборону полювання на Харківщині! Пропозицію глави облради під час голосування не підтримала більшість депутатів-«регіоналів». Восени планується проведення обласної конференції партії, що, як припускають, може оновити своє керівництво. Можливим кандидатом на посаду нового лідера Харківського регіонального відділення ПР називають молодого народного депутата Дмитра Шенцева, що, на відміну від Салигина, завжди з легкістю знаходить загальну мову з керівництвом міської організації партії.

Одночасно «регіонали» виступили з досить голосною ініціативою створення у Харкові бібліотеки суспільно-політичної літератури імені Євгена Кушнарьова. Проект має намір профінансувати благодійний фонд народного депутата Бориса Колісникова, одного з керівників ПР. Цілком амбіційна пропозиція (комп'ютерний зал на 300 місць, що заплановано, стане самим великим у Європі) також говорить про підвищений інтерес ПР до зміцнення своїх позицій саме у Харкові. На 21 серпня плануэться зустріч М. Добкіна й групи народних депутатів із фракції ПР для обговорення деталей будівництва нової бібліотеки. У нашому місті бібліотеки вже багато років закривають, а не будують, до того ж ім'я Кушнарьова шановано серед багатьох харків'ян. Тому реалізація подібного культурного проекту протягом 2–3 найближчих років може стати для «регіоналів» серйозним іміджевим козирем.

Сьогодні «регіони» – провідна політична сила на Харківщині, але подібне положення навічно не може гарантувати ніхто. Схоже, що більш молоде покоління керівників ПР усвідомлює необхідність активізації партійної роботи. Влада, а місцеве самоврядування в області майже скрізь у руках членів Партії регіонів, завжди уразлива для критики. Цим неодмінно скористаються як старі опоненти ПР – БЮТ А. Фельдмана й «Наша Україна» А. Авакова, так і порівняно нові – «Народна самооборона» і партія «Єдиний центр», що мають свої види на електорат Харківщини.

Характерно, що представники ПР у Харкові не приховують, що ладні вже зараз починати підготовку до президентської виборчої кампанії, до офіційного старту якої залишається всього рік. Міська влада повідомила, що лідер Партії регіонів Віктор Янукович у суботу, 23 серпня, приїде в Харків на святкування Дня міста. Візит потенційного кандидата на пост Президента України активізує й діяльність його місцевих партійних товаришів, і інтерес харків'ян до очолюваної ним політичної сили.






 

comments powered by HyperComments