У Львові завершили облаштування другого модульного містечка для вимушених переселенців (ФОТО)

П'ятниця, 6 травня 2022, 16:32
В складі другого модульного містечка 80 житлових будиночків, у які вже почали заселятися переселенці
У Львові завершили облаштування другого модульного містечка для вимушених переселенців (ФОТО)

У Львові завершили влаштування другого модульного містечка для вимушених переселенців, які рятуються від повномасштабної війни із росією. В складі містечка - 80 житлових будиночків, в яких можуть розміститися орієнтовно 320 осіб. У ці будиночки вже почали заселятися переселенці - родини із дітьми та навіть домашніми улюбленцями. Про це повідомили у пресслужбах Львівської міськради та Львівської обласної військової адміністрації.

Друге модульне містечко розгорнули на вулиці Пулюя, неподалік Технологічного фахового коледжу лісотехнічного університету. Усі модульні будиночки місто отримало від польського уряду за сприяння Міністерства розвитку громад та територій. Вони мають необхідні для життя інженерні комунікації: воду, світло, каналізування.

Облаштоване тимчасове містечко оглянув начальник Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький та міський голова Львова Андрій Садовий.

«Важко замінити справжній будинок, де у кожної людини залишились теплі спогади, не пов’язані з війною. Та попри це, зараз Львів та Львівська область роблять усе можливе, аби створити комфортні умови проживання для вимушено переміщених осіб. Зокрема, Львівщина працює над забезпеченням переселенців житлом на довгострокову перспективу. Перш за все, це капітальний та поточний ремонт наявних гуртожитків, шляхом переобладнання нежитлових приміщень на житлові. Для цього затвердили нову обласну Програму реалізації пріоритетних інфраструктурних об'єктів на загальну суму 50 млн гривень», – зауважив очільник області.

«Два тижні тому ми відкривали містечко у Стрийському парку. Сьогодні вже маємо другу локацію тут, на Пулюя. Наступного тижня плануємо відкрити ще одну локацію на Сихові. Загалом близько 1 000 громадян нашої держави будуть мати гідні умови для проживання у цих модульних містечках.

Люди, що тут заселяються, пережили жахіття війни та бомбардувань, особливо діти. Їхній сміх, коли сьогодні вони почувають себе у безпеці, я вважаю, що є найкращим подарунком, який місто може отримати до дня свого народження та до свята Юрія», — зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.

Перше модульне містечко облаштували раніше на вул. У. Самчука. Воно розташоване на території Стрийського парку та має 88 будиночків.

«Ці містечка достатньо комфортні для проживання літом, а також частину осені. На зимовий період маємо інші опції для переселенців. Зараз працюємо з Офісом Президента та з урядом стосовно запуску програми будівництва та купівлі житла для тих людей, які є в біді. Це дуже серйозне питання, ми його пропрацьовуємо з європейськими банками, тому важливо вибудувати правильну програму», - додав мер.

Також активні роботи зі встановлення будиночків тривають у Сихівському районі. Це вже буде третє модульне містечко, яке планують відкрити цього місяця. Воно дасть прихисток також понад 300 переселенцям.

В межах Програми реалізації пріоритетних інфраструктурних об'єктів фінансуватимуть 11 об’єктів – гуртожитків, закладів професійно-технічної та вищої освіти. Завдяки цим об‘єктам у найближчій перспективі можна буде розгорнути понад тисячу додаткових ліжко-місць для ВПО у Бориславі, Стебнику, Новому Роздолі, Стрию, Червонограді, Миколаєві, Сокалі, Новояворівську тощо.

Разом з цим, в області будуть викуповувати готове житло для потреб ВПО. Зараз в області є 85 житлових будинків (як багатоквартирні, так і котеджного типу) з можливістю викупу понад 1600 квартир.

Ще один напрям роботи –  будівництво модульного житла для ВПО. Для цього Львівська ОВА спільно з громадами сформували єдину базу земельних ділянок, які можуть бути залучені під будівництво житлових будинків для ВПО. Ця база налічує 96 земельних ділянок загальною площею понад 600 га.

Крім зведення модульних містечок у Львові, досягнуто згоди з іншими громадами області щодо будівництва на їхній території за кошти міжнародних донорів містечок для переселенців. Невдовзі вони можуть з’явитися у Стрийській, Судововишнянській та Добротвірській громадах. Це дасть можливість забезпечити належними умовами проживання до 1,5 тисяч ВПО.

Фото - пресслужби Львівської міськради та Львівської обласної військової адміністрації.

comments powered by HyperComments