Від Ратуші стартував численний марш на честь командира УПА Романа Шухевича

Вікторія Христич  |  Неділя, 4 березня 2018, 18:47
Подія присвячена 68-річниці від дня загибелі генерала-хорунжого Української Повстанської Армії Романа Шухевича ("Тура", "Тараса Чупринки").
Від Ратуші стартував численний марш на честь командира УПА Романа Шухевича

Львівські праві анонсували подію, як «наймасовішу ходу за останні роки». І насправді, у Марші «Пам'ятай Героїв» приймають участь більше тисячі активістів націоналістичного руху.


Організатором акції вже традиційно виступає «Національний Корпус Львівщини». У заході також беруть участь усі потужні націоналістичні організації Львова – ВО «Свобода», «Правий Сектор», реконструктори з Товариства пошуку жертв війни «Пам’ять», «Сокіл», Юнацький Корпус, Національні Дружини та інші.

Серед учасників кореспондент «Варти», зокрема, помітив начальника штабу Національного Корпусу Львівщини Святослава Сірого та заступника голови ВО "Свобода" Руслана Кошулинського.

Згідно програми, маршрут пролягатиме через проспект Свободи по вул. Дорошенка і завершиться біля пам’ятника Степана Бандери.

Організатори відразу запрошували усіх львів'ян та гостей міста, взявши участь у Марші «Пам'ятай Героїв», «вийти та показати, кому належить Львів». То ж натяк на скандальний польський закон про Інститут національної пам’яті та "фальсифікацію історії", а також заяви польських посадовців про невизнання українських героїв читався. Щоб розставити усі крапки над «і», організатори маршу його вербалізували банером “Місто Львів не для польських панів”.

Захід пам'яті Романа Шухевича. відбувається напередодні дня його загибели 5 березня 1950 року - саме тоді в бою з агентами НКВС у Білогорщі загинув легендарний Командир УПА. Проте щодо обставин його загибелі суперечки тривають і сьогодні.

Вороги розповідали, начебто генерал-хорунжого вбив їхній доблесний сержант Мухітдінов, якого згодом було відзначено премією у розмірі 1000 рублів. Свідчення ж сина Головного командира УПА Юрія Богдана Шухевича дають змогу відтворити правду.

За процедурою, ворогу потрібно було доказово впізнати особу, тому мертвого Романа Шухевича показували багатьом. Навіть із Тернополя привозили колишнього охоронця Григорія Каню (Бистрий), затриманого ще 1945-го, коли генерал-хорунжий УПА керував боротьбою з Бишок (Козівський район). Слідчий Гузєєв привів малого Юрка в гараж Львівського обласного управління МДБ для впізнання.

«Батько лежав на соломі у вишитій сорочці, на правому боці обличчя було видно сліди кулі, а під грудьми - три рани. На голові поруч із кульовим отвором обпалене волосся. Значить, застрелився, подумав я», — розповів Юрій Шухевич.

Тобто Провідник вчинив так, як підлеглі, згідно з відомим кредо «Здобудеш Українську державу або загинеш у боротьбі за Неї».

До речі, у Білогорщі під Львовом, де загинув генерал-хорунжий Роман Шухевича також щорічно вшановують його пам’ять.

В минулому році «Справжня Варта» дослідила історію всіх пам’ятників Головнокомандувачу Української Повстанської Армії на Західній Україні.

Фото: «Національний Корпус», «Твоє Місто»

comments powered by HyperComments