Львів'ян запрошують на фільм, присвячений епосі "розстріляного відродження"

Неділя, 12 листопада 2017, 15:12
Документальний фільм "Будинок "Слово"" розповідає про життя українських митців 1930-х років у Харкові та подальші репресії проти них.
Львів'ян запрошують на фільм, присвячений епосі "розстріляного відродження"

9 листопада відбувся попередній показ картини, тепер же кожен охочий може подивитись стрічку в кінотеатрах міста.

Режисер Тарас Томенко спільно зі знімальною групою витратили на виробництво стрічки понад 4 з половиною роки - саме стільки часу пішло лише на пошук необхідних документів в архівах.

У центрі подій - резиденція усіх відомих українських письменників та поетів, будинок "Слово", який звели в 1920-х роках за указу Сталіна в самому центрі Харкова. Серед жителів будинку такі відомі постаті як: Остап Вишня, Микола Хвильовий, Михайло Сименко та Анатоль Петрицький. Згодом з'ясовується, що такий подарунок митцям диктатор зробив не просто так: за письменниками стежать, а потім розпочинають масові арешти.

«Ця тема назріла давно. Я взагалі дивуюся, чому ніхто не зняв кіно про цей будинок раніше, — каже режисер Тарас Томенко. — Мене вона цікавила ще з часів навчання на філологічному факультеті. Ми відкрили багато архівних файлів, фактів, яких раніше ніхто не знав, аби показати їх людям».

" Наша ціль - показати українських митців такими, якими вони були насправді, а не просто скупими образами з шкільних підручників" - додає режисер.

Те, що фільм потрапив на великі екрани - насправді диво. Але якщо квитки на стрічку продаватись не будуть, її можуть зняти з прокату.

"Не впевнений, що українці звикли ходити в кінотеатри, щоб дивитися таке кіно. Але навіть якщо на сеанс продаватимуть 5-6 квитків, стрічку крутитимуть і далі" - підсумував Тарас Томенко.

 

comments powered by HyperComments