Коли доярка керує державою: замки Львівщини стають надто дорогим задоволенням

Понеділок, 6 листопада 2017, 21:39
Новим завідувачем Золочівського замку призначена людина із сільськогосподарською освітою.
Коли доярка керує державою: замки Львівщини стають надто дорогим задоволенням

Про це під час круглого столу з проблем збереження національної культурної спадщини розповіла член комісії з питань культури та історико-культурної спадщини Львівської обласної ради Мирослава Бабінська.

«Очолювати Золочівський замок призначили людину із сільськогосподарською освітою. Там також звільнили досвідчених музейників, натомість через місцеве золочівське інтернет-видання галерея мистецтв шукає екскурсоводів», – зазначила Мирослава Бабінська.

Як розповіла на тому ж круглому столі екс-завідувачка відділу «Великого палацу» музею-заповідника Золочівського замку Надія Гупало, з 1 січня 2017 року вартість квитків у Золочівський замок значно зросла. Відтак, такий візит став недоступним для багатьох мешканців Золочева. За словами Надії Гупало, новий керівник Національної галереї мистецтв (у підпорядкуванні якої Золочівський замок) Тарас Возняк звільняє та дискредитує людей, які працювали ще у команді покійного директора Бориса Возницького.

«В одному з інтерв’ю Тарас Возняк зробив заяву, яка дуже обурила музейників. Він повідомив, що на липень 2016 року дохід галереї становив 700 тис грн, а вже на липень 2017 – 1 млн 700 тис. грн. Відтак він заявив, що просто перекрив корупційні схеми. Зробив нас усіх корупціонерами», – розповіла Надія Гупало.

На її думку, доходи зросли за рахунок того, що раптово зросла вартість вхідного квитка до замків.

«З 1 січня 2017 року зашкально піднялися вхідні ціни у замки. Соромно було виходити на люди у Золочеві. Люди позбавлені можливості відвідати музей. Ціна занадто висока. Тільки за вхід в один відділ – 45 грн, а щоб подивитися весь музей – це більше як 100 грн з дорослої людини. Якщо людина хоче піти із сім’єю, то це ціна не підйомна. За рахунок цього і зріс дохід галереї», – сказала Надія Гупало.

Причому, стверджує пані Надія, усі квитки пронумеровані і здаються під накладні. До речі, раніше вартість квита до Золочівського замку становила від 6 грн до 30 грн.

«Тільки Золочівський відділ за 2016 рік на білетах заробив 1 830 469 грн – і це без жодного звіту. Є ще частина відвідувачів, які йдуть за перерахунком. Як від цього відмиватися? Ми спостерігаємо дискредитацію замків. Роблять усе, щоб вони перестали бути популярними через незручний режим роботи, через високу ціну, через відсутність елементарних протиаварійних робіт. Туристів налаштовують, що туди нема чого їхати, бо поганий графік і обслуговування. Буде спотерігатися відтік туристів. Невдовзі ми почуємо, що замки є непотрібними, занедбані, їх ніхто не відвідує і їх легко буде позбутися», – сказала Надія Гупало.

А ще раніше екс-директор Львівської національної галереї мистецтв Лариса Разінкова-Возницька розповіла, що директор Львівської національної галереї мистецтв Тарас Возняк дозволив приватним колекціонерам із Польщі працювати у фондах галереї.

comments powered by HyperComments