У Львівській галереї мистецтв - виставка ретро-листівок з інтимними переписками

Вівторок, 3 жовтня 2017, 12:21
Приватна колекція ретро-поштівок Оксани Бобошко-Вандерховен вперше доступна для широкого огляду.
У Львівській галереї мистецтв - виставка ретро-листівок з інтимними переписками

«Маючи цю колекцію, я дотична до стількох гарних історій, до тої епохи, до тих людей, їх вже нема, нема того будинку, тої місцевості, може вона перейменована надцять разів. А оці німі свідки тієї епохи є тут і я тішуся, що можу їх показати публіці», ‒ цитує Zaxid.Net слова Оксани Бобошко-Вандерховен.

Ілюстровані поштові листівки, найчастіше з зображенням жіночої постаті – зробили значний вклад у розповсюдження сецесії. Саме «прекрасна стать» пропагувала новий стиль, який мав виразне феміністичне забарвлення. Вітальні могутні сили природи і жіноцтва, як їх втілення – це улюблені мотиви сецесії.

Кінець ХІХ-початок ХХ століття – час становлення стилю модерн на теренах Галичини. У Кракові та у Львові особливості модерну мали віденське забарвлення й увійшли в історію мистецтва як явище сецесії.

Характерними як на предметах декоративно-ужиткового мистецтва так і в ужитковій графіці на почтових листівках зокрема, були зображення струнких, вигнутих, як стебло, жінок, з розпушеними пасмами волосся у дивних кучерях. Сецесійні художники обожнювали гармонійну єдність людини і природи, яка слугувала скарбницею, творчо інтерпретованих декоративних мотивів та форм.

Львівська галерея мистецтв доповнила експозицію портретами жінок того ж періоду, а також витинанками Дарії Альошкіної. Упродовж виставки збиратимуть гроші на реставрацію скульптури невідомої жінки із фондів Галереї мистецтв.

comments powered by HyperComments