Верхньовисоцька громада може стати першою ОТГ у гірському Турківському районі

Олег Довганик  |  Середа, 6 вересня 2017, 19:45
Проти створення ОТГ не виступив жоден сільський голова
Верхньовисоцька громада може стати першою ОТГ у гірському Турківському районі

Два гірські райони Львівщини – Сколівський і Турківський у реформі з децентралізації донедавна були серед відстаючих. І якщо у Сколівському у жовтні відбудуться перші вибори у Славській громаді, то на сусідній Турківщині перша громада може бути утворена хіба у першій половині наступного року. І зі значною долею ймовірності можна спрогнозувати, що нею може стати громада з центром у Верхньому Висоцькому. Принаймні голова Верхнього Висоцького Богдан Черепанин у ході зустрічі з консультантами Офісу реформ у Львівському регіональному відділенні Асоціації міст України запевнив, що сповнений бажання якомога швидше утворити об’єднану територіальну громаду. Про це повідомляє Офіс реформ у Львівському РВ АМУ.

Верхньовисоцька ОТГ має об’єднати 5 рад – Верхньовисоцьку, Верхньогусненську, Комарницьку, Кривківську та Либохорівську з населенням понад 7 000 осіб. Хоча великих промислових об’єктів у громаді немає, в економічному плані вона буде почуватися достатньо впевнено. Адже тут задовільна наповнюваність шкіл, тож освітньої субвенції вистачатиме. Медичної субвенції також буде достатньо. Матиме громада і чималу базову дотацію. За розрахунками консультанта з фінансових питань Ярослави Пишник – понад 6 мільйонів гривень, за які в громаді можна зробити чимало доброго. А ще ж є великі можливості розвитку зеленого туризму, надходження можна отримати і від податку на землю та нерухомість, які тут збираються незадовільно. І це визнали практично усі голови сільських рад, котрі прибули на зустріч з консультантами.

До слова, вмовляти їх прискорити процес утворення ОТГ не довелося. Проти цього не виступив жоден сільський голова. Вони лише намагалися дізнатися, як ще можна збільшити бюджет громади та чи не перестане держава давати субвенції та дотації після того, як уся Україна буде покрита об’єднаними громадами. Ярослава Пишник запевнила, що медичну і освітню субвенції ніхто не скасує. А от базова може зменшитися у випадку підвищення рівня життя громади. Також вона закликала шукати самим можливості, як залучити кошти у громади: брати участь в обласному конкурсі мікропроектів, інших проектах за українські та міжнародні гроші, яких таки є чимало. Врешті треба розпочати і пошук інвесторів. Тепер, коли через громаду пролягає чудове шосе, яке веде до Турки в один бік і на трасу Київ-Чоп в інший, зробити це буде трохи легше.

Відразу декілька голів у ході зустрічі поставили питання, скільки часу потрібно для того, щоби утворити громаду. Серед них – і голова Верхнього Висоцького Богдан Черепанин. Ярослава Пишник пояснила, що до виборів у грудні, які все-таки може призначити ЦВК, це зробити вже нереально. Тож перші вибори Верхньовисоцька ОТГ може мати у квітні наступного року. Відтак Богдан Черепанин пообіцяв прискорити усі процедури, необхідні для утворення громади, а наші консультанти пообіцяли надати йому усю необхідну підтримку.

 

comments powered by HyperComments