На Львівщині відкрили новий туристичний маршрут "До Бункеру Головного Осередку Пропаганди ОУН і УПА"

Максим Бурич  |  Понеділок, 21 серпня 2017, 15:36
Відкрито новий туристичний маршрут до історичного Бункеру Головного Осередку Пропаганди ОУН і УПА
На Львівщині відкрили новий туристичний маршрут "До Бункеру Головного Осередку Пропаганди ОУН і УПА"

Про це під час брифінгу розповіли начальник управління туризму та курортів ЛОДА Наталія Табака та член Громадської організації "Клуб мандрівників Прикарпаття" Богдан Сидорак. Бункер було знайдено завдяки місцевим жителям поблизу села Корчин, Сколівського району. 
Як зазначає Богдан Сидорак, Бункер має велику та довгу історію, яка пов'язана з визначними діячами ОУН та УПА. Зокрема, історія бункера стосується членів Національного визвольного руху Романа Шухевича, Галаса Орлана, Петра Полтава, Горнового та багато інших визначних постатей. 
Як зазначила Наталія Табака, на сьогоднішній день маршрут продовжують розчищати та облагороджувати, а вже в середу будуть проведені перші випробувальні туристичні походи.
"Роботи розпочато фактично з червня, обирали оптимальні варіанти пересування, оскільки це заповідна територія, аби обмежити вплив на навколишнє середовище туристами. Щодо самого маршруту - були проведені роботи по встановленню навігаційних таблиць та історичної інформації. Стенди будуть інформувати туристичні групи про історію цього визначного місця", - зазначає Наталія Табака. 

За словами Богдана Сидорака, бункер має неабияку історичну важливість, адже там працювали довгий час визначні постаті для України загалом, та українства як такого. Пропаганда ОУН і УПА велась саме з цього бункеру, а його відновлення та показ для туристів підвищить інформативність серед населення щодо діяльності українських націоналістів. 
"В Бункері Головного осередку ОУН і УПА проводились роботи з пропаганди такими членами Національного визвольного руху як Роман Шухевич, Галаса Орлан, Петро Полтава та інші. Сам бункер розміром 35 на 5 метрів. Наразі ми хочемо відновити весь той стан бункера, в якому знаходились ці визначні постаті", - зазначає Сидорак. 
Як зазначила Наталія Табака, туристичний маршрут розрахований на групи туристів та окремих мандрівників. Завдяки інформаційним стендам та знакам загубитись під час проходження маршруту буде неможливо. 
Довідково, Знаково, що напередодні 70-ї річниці створення УПА у травні цього року після тривалих пошуків вдалося відшукати місце розташування бункера ГОСП ОУН-УПА на горі Кичері, який функціонував упродовж 1946—1948 рр. поблизу Корчина. Розміри криївки рідкісні — 35 метрів завдовжки і 5 метрів завширшки. Осередок пропаганди був так добре законспірований, що його тривалий час не могли знайти емгебівські загони. Аж 7 квітня 1948 року, за свідченнями зв’язкової Катерини Зарицької («Монети»), бункер ліквідували. Як з’ясувалося у розмові з очевидцями, про криївку на Кичері не знало і місцеве населення в Корчині, без допомоги якого підпільної боротьби не було б.
А вирішальною в пошуках криївки стала інформація 85-річної друкарки ГОСП за 1945 — 1948 рр., уродженки села Корчин Дарії Малярчин-Шпиталь, котра нині мешкає в Трускавці. Саме завдяки її спогадам вдалося відшукати давно втрачений осередок пропаганди ОУН-УПА. Як з’яcувалося згодом, в офіційних документах МГБ, координати місцерозташування бункера були неправильними й відрізнялися від реального місця приблизно на 1 км.
До речі, гора Кичера, де містився бункер ГОСП, увійшла до нового туристичного маршруту «Горами нашої слави», який проходив 14—19 липня цьогоріч починаючи з Ясної гори в Гошеві й далі пролягаючи за маршрутом — Скелі Довбуша — село Церківна — гора Яворина (бункер провідника Карпатського крайового проводу ОУН Ярослава Мельника — «Роберта») — гора Магура — гора Маківка — село Тухля («Захар Беркут») — гора Лопата — гора Ключ — гора Парашка, і завершився біля твердині патріотичного духу на горі Кичера, що недалеко від Корчина, повідомляє видання "День".
 

comments powered by HyperComments