Польська "любов" до України, або патріотичні паспорти

Субота, 5 серпня 2017, 13:59
Поляки продовжують приймати неоднозначні рішення, на цей раз додавши зображення Львову на нову обкладинку паспорту
Польська "любов" до України, або патріотичні паспорти

До 100-річчя незалежності Польщі влада країни вирішила випустити нові, "патріотичні", паспорти. На них буде зображення 26 важливих "пам'яток" та представників польського народу, але в кращих польських традиціях, одна з них - у Львові, друга - у Вільнюсі. З 26 задуманих зображень зараз офіційно затверджені 13 ( і Львівський меморіал орлят - в тому числі), ще 6 із 13 будуть визначені поляками в онлайн-голосуванні. Один з 13 малюнків - Остра Брама у Вільнюсі, столиці Литви, країни - союзника Польщі по Європейському Собозу та НАТО. 

У голосуванні, до речі, участь можуть брати не лише поляки, а й будь-хто, просто перейшовши на його офіційну сторінку на сайті польського МВС. 

Польське видання Gayeta Wyborcza повідомляє, що подібні провокації з боку польського МВС можуть викликати серйозний протест з боку Києва та Вільнюса та призвести до встановлення напруженої ситуації між країнами. У польському МВС пообіцяли дати розлогу відповідь на питання, чому на польських паспортах з'являються зображення пам'яток інших держав, але на даний момент жодних коментарів з боку поляків немає. Нагадаємо, Львівський меморіал орлят - монумент пам'яті загиблим полякам у війні проти ЗУНР (1918-1919) та проти СРСР(1919-1920). Тоді, у 1918, поляки оголосили війну незалежній ЗУНР, під час якої захопили території Галичини за умови Антанти про надання краю автономії та проведення всенародного голосування про незалежність через 30 після окупації. Тим не менш, поляки не дотримались жодної з обіцянок.

Також нагадаємо, що на нещодавньому Дні Пам'яті жертв Волинської трагедії, поляки виступали з відверто антиукраїнськими та шовіністичними гаслами. Жодних вибачень польське МЗС не надало досі.

comments powered by HyperComments