Фенікси львівського футболу, або чому не можна здаватись

П'ятниця, 4 серпня 2017, 22:47
Столиця Галичини - остання локація в Україні, де футбол на фоні останніх подій продовжує розвиватись, та ще й швидкими темпами
Фенікси львівського футболу, або чому не можна здаватись

Футбол завжди був безсумнівно найпопулярнішим видом спорту в Україні, а тим паче на західних теренах – адже тут український футбол народився. Саме тоді, 14 липня 1894 року, у Львові відбувся перший документально зафіксований футбольний матч на теренах України, в якому збірна Львівського осередку «Соколу» мінімально здолала збірну краківського осередку з рахунком 1:0. Тоді гра тривала лише 7 хвилин, воротами слугували увіткнуті в землю прапорці, а матч судив професор Ягеллонського університету. З того часу багато чого змінилось, український футбол розвивався, досягав вершин та падав, але тим не менш зараз, через більш ніж 120 років, "гра мільйонів" в Україні переживає не найкращі часи, що не дивно, враховуючи російську агресію та війну на Сході.

Багато великих клубів банкрутують та зникають з футбольної карти України, зокрема нещодавній фіналіст Ліги Європи «Дніпро», який через борги опустився аж в другу Лігу. Але незважаючи на загальний занепад футболу, в Галичині, а конкретніше на Львівщині, «гра мільйонів» не регресує, а кардинально навпаки – розвивається кілометровими кроками. За останні 8 років, коли єдиним представником столиці Галичини на українській арені були «Карпати», львівські вболівальники не мали альтернативи, футбол не розвивався, а криза «левів» після успішного сезону 2010/2011 ніяк не давала «зелено-білим» вийти на попередній рівень. Тим не менш, в скрутному 2017, вперше з 2009 року в футбольний простір України увірвався добре знайомий львів’янам ФК «Львів», той самий, який несподівано здолав у сезоні 2008/2009 донецький «Шахтар» з рахунком 2:0 в домашньому матчі, подарувавши львівським вболівальникам привід для гордості за галицький футбол на довгий час уперед.

Тепер же, після банкрутства, львівський клуб повернувся в Другу Лігу та стартував у Кубку України, здолавши «Кремінь» (2:0) та ще нещодавнього учасника Прем’єр-Ліги «Волинь» з розгромним рахунком 3:0. А перед початком сезону взагалі ефектно нагадав про себе у новоствореному львівському дербі з «Рухом», де команди сильнішого не виявили – 2:2.

Результат пошуку зображень за запитом "фк львів 2017" 

За 8 років, коли єдиними, хто боролись за честь галицького футболу, були «Карпати» та віднедавна скромніший винниківський «Рух», повернення «Львова» стало справжнім святом як для гравців молодіжки, яка весь цей час трудилась для виховання нового покоління львівських гравців, так і для вболівальників та просто небайдужих львів’ян. Крім того, сам клуб пішов на серйозний компроміс, пожертвувавши заробітком заради атмосфери великого футболу – квитки на домашні матчі клубу безкоштовні.

Не менше вразила і «Демня» з однойменного села Миколаївського району Львівської області, яка перемогла фіналіста ЛЄ 2015 «Дніпро» з рахунком 2:1, а потім відправила додому ФК «Житомир», здолавши його з рахунком 2:0.

Аматорські імена. СКК Демня (Львівська область) - изображение 2

Цікаво, що далі в Кубку піде лише одна львівська команда, адже на стадії 1/16 КУ «Демня» зійдеться зі «Львовом» в протистоянні. Це буде першим своєрідним львівським дербі в офіційних турнірах за останні 8 років на високому рівні, що не може не радувати всіх любителів львівського футболу.

Трішки засмутив лише винниківський рух, який вже вкотре не може пробитись в 1/16 Кубку України та здійснити мрію про «Кубок Руху». Цього разу на шляху хлопців з Винників став «Гірник-Спорт», який в напруженому матчі здолав «Рух» з рахунком 1:3. Тим не менш, дивлячись на грамотне управління клубу, пристрасть його гравців та постійний прогрес як в ігровому так і в організаційному плані, перейматись за світле майбутнє винниківського клубу не варто.

Результат пошуку зображень за запитом "фк рух"

А от щодо «Карпат», то останні демонструють прекрасну роботу на трансферному ринку та завдяки тренерському штабу з іноземних спеціалістів намагаються вступити в боротьбу за єврокубкові місця.

Незважаючи на перші невдачі в сезоні, гра «левів» виглядає все більш впевненою з кожним матчем та додає львівським вболівальникам надії на подальший успіх львівського футболу.

Результат пошуку зображень за запитом "фк карпати 2017"

Зважаючи на загалом скрутну ситуацію для футболу в Україні, львів’яни можуть пишатись загальним підйомом галицького футболу. Тепер у Львові вже цілих 3 команди виступає в вищих дивізіонах України, а наступного сезону ми й узагалі можемо побачити львівське дербі в  Першій лізі, або й у найвищому дивізіоні.  Якщо такі  темпи розвитку «гри мільйонів» на теренах Львівщини не впадуть, то можна очікувати лише підвищення позицій львівських клубів на українській арені, а, можливо, в подальшій перспективі і повернення «Карпат» в єврокубки.

comments powered by HyperComments