На дорогах Львівщини проведуть експеримент

Олег Довганик  |  Четвер, 20 липня 2017, 09:13
У Львівській ОДА обговорили стан безпеки на дорогах області
На дорогах Львівщини проведуть експеримент

У Львівській обласній державній адміністрації під головуванням Олега Синютки відбулося засідання за участю представників органів державної виконавчої влади та громадських організацій. Про це у «Фейсбуці» повідомила керівник Громадського комітету безпеки у Львівській області Світлана Снігур.

Присутні начальник Головного управління Національної поліції у Львівській області Валерій Середа, начальник управління патрульної поліції у м. Львові Роман Пилипенко, начальник управління Укртрансбезпеки у Львівській області Сергій Небесний, начальник Служби автомобільних доріг у Львівській області Руслан Кандибор, директор департаменту охорони здоров'я Львівської обласної державної адміністрації Ірина Микичак, директор департаменту освіти і науки Львівської обласної державної адміністрації Любомира Мандзій, представники Головного управління ДСНС у Львівській області та прокуратури Львівської області, представники Консультативної Місії Європейського Союзу на території Львівської області, в.о. директора департаменту дорожнього господарства, транспорту та зв’язку облдержадміністрації Роман Кокотайло, керівники інших профільних департаментів облдержадміністрації, а також представники громадських організацій обговорювали стан забезпечення безпеки дорожнього руху та можливі способи попередження дорожньо-транспортних пригод на дорогах Львівщини.

Нарада проводилася в рамках погодженої Кабінетом Міністрів України Стратегії підвищення рівня безпеки дорожнього руху в Україні на період до 2020 року, а також з нагоди початку роботи Консультативної Місії Європейського Союзу на території Львівської області.

Керівники відомств, а також громадські активісти на чолі з Олегом Синюткою проаналізували причини скоєння дорожньо-транспортних пригод і визначили найосновніші:
- низька дисципліна та культура учасників дорожнього руху;
- відсутність або низький рівень використання автоматизованих засобів контролю та регулювання дорожнього руху;
- відсутність важелів впливу на забезпечення невідворотності покарання та виконання покарань за порушення правил дорожнього руху; 
- невідповідність законодавства у сфері безпеки дорожнього руху; 
- неналежний рівень надання екстренної медичної допомоги та догоспітальної допомоги потерпілим в ДТП;
- невідповідність дорожньої інфраструктури в плані забезпечення безпеки дорожнього руху.

Статистика шокує страшними цифрами:

- з початку 2017 року, за даними правоохоронців, у Львівській області в ДТП загинуло 124 людини (на 29% більше, ніж в аналогічний період 2016 року);
- всього в ДТП травмувались 1400 учасників дорожнього руху (на 24% більше, ніж минулого року), де 35% від загальної кількості ДТП складає наїзд на пішоходів.

"Приведення у відповідність дорожньої інфраструктури (розмітка, освітлення перехресть, нові дорожні знаки, острівці безпеки та обмежувачі швидкості, та ін.), посилення контролю за учасниками дорожнього руху, методом автоматизованої фіксації порушень ПДД, збільшення розмірів штрафів, розширення повноважень Патрульної Поліції та Укртрансбезпеки, виховання свідомих за власну безпеку громадян та посилення культури водіння, навчання дітей правилам поведінки на дорозі та багато ін., неодмінно дасть позитивні результати в забезпеченні безпеки дорожнього руху. Але все це можливо лише за умови об’єднання зусиль органів державної влади, органів місцевого самоврядування, громадських організацій та суспільства. Приблизно так підсумував результат плідного діалогу учасників засідання голова облдержадміністрації.

На завершення Олег Синютка запропонував зробити експеримент на території Львівської області - запровадити на зовнішніх носіях реклами, у засобах масової інформації та телебаченні соціальну рекламу з наглядним матеріалом про скоєні резонансні ДТП, для всіх тих, хто вважає себе безсмертним та любить порушувати Правила дорожнього руху, нехтуючи власною безпекою та, наражаючи при цьому на небезпеку інших учасників дорожнього руху.

А на любителів керувати транспортним засобом на підпитку, МОЖЛИВО зовсім скоро, чекає сюрприз - акція "Дихають всі!" Як зазначили представники громадських організацій, такі есперименти вже тривалий час мають місце в країнах ЄС та допомагають дисциплінувати суспільство, нагадуючи про те, що алкоголь і керування ТЗ - речі несумісні", - йдеться у повідомленні. 

Нагадаємо, на дорогах області зросла аварійність.

 

comments powered by HyperComments