Роман Тимків про своє «відсторонення» від посади директора ЛБТЗ

Максим Бурич  |  Середа, 19 липня 2017, 15:09
Директор Львівського бронетанкового заводу Роман Тимків розповів про деталі свого затримання та справи щодо закупівлі двигунів для танків
Роман Тимків про своє «відсторонення» від посади директора ЛБТЗ

Як зазначила речниця бронетанкового заводу Ірина Микольців, директора заводу не було відсторонено від виконання обов’язків.

«Станом на сьогоднішній ранок, на директор заводу не був відсторонений», - зазначила Ірина Микольців.

Проте на офіційному сайті ДК «Укрооборонпром» опубліковані дані, що Керівництво ДК «Укроборонпром» відсторонило від виконання своїх обов’язків директора Львівського бронетанкового заводу Романа Тимківа на час проведення розслідування Національним антикорупційним бюро України (НАБУ). Обов’язки керуючого покладено на одного з заступників – Олександра Гофнара.

Підозрюваний у привласнені коштів під час закупівлі двигунів для танків Роман Тимків вийшов з СІЗО під заставу 2 мільйони гривень. Гроші за нього внесла його сестра, яка за словами Тимківа ще з 2003 року займається у сфері будівництва.

Директора Львівського бронетанкового заводу підозрюють у реалізації корупційної схеми. Як зазначають у НАБУ, що службові особи ЦБТУ ЗСУ Озброєння Збройних Сил України у змові зі службовими особами ДП «Львівський бронетанковий завод», засновником ТОВ та за участі фірм з ознаками фіктивності розробили та реалізували корупційну схему із закупівлі запасних частин та комплектуючих до бронетанкового озброєння і техніки, чим у 2015 році вчинили розтрату бюджетних коштів на суму 28,5 млн. грн. Таким чином, корупційна схема полягала у тому, що замість нових двигунів для танків Т-72 насправді було закуплено двигуни, які раніше використовувались.

Під час сьогоднішньої прес-конференції Роман Тимків зазначив, що наразі він не відсторонений від обов’язків та продовжує працювати у своєму звичному графіку:

«Так, я і далі виконую свої посадові обов’язки і ходжу на роботу. На час, поки мене не було на роботі мої обов’язки виконувала назначена людина», - зазначив Роман Тимків.

Також директор Львівського бронетанкового заводу розповів про процедуру, через яку його підозрюють у розкраданні коштів.

«Станом на кінець грудня 2015 року на рахунках МО України були наявні кошти на програму закупівлі запасних частин та комплектуючих до бронетанкового озброєння. Враховуючи нагальні потреби Збройних Сил України, керівництвом ЦБТУ було вирішено закупити двигуни В-46-6 та коробки передач для танків Т-72, які встановлюються на різні модифікації танків Т-72.

Водночас на 2016 рік не було передбачено фінансування таких потреб ЗСУ. Тому 25 грудня 2015 року комісією МО України за результатами розгляду пропозицій учасників переговорів, пов’язаних з поставкою для потреб ЗСУ запасних частин та комплектуючих, був визначений переможець щодо поставки двигунів В-46-6 та коробок передач. Комісія вирішила визначити переможцем ДП «ЛБТЗ», пропозиції якого було запропоновано акцептувати та укласти з підприємством договір на суму 28 560 тисяч гривень. Ця сума не перевищувала очікувану вартість предмета закупівлі.

Згідно з договорами між ДП «ЛБТЗ» та МО України, Львівський бронетанковий завод зобов’язувався здійснити на сертифікованому стенді перевірку двигунів та коробок передач під контролем військового представництва МО України.

Попередньо усі двигуни типу В-46-6 пройшли випробування на стенді для перевірки двигунів. Параметри випробувань двигунів були зафіксовані в журналі стаціонарних випробувань.

Також, на виконання умов договору, у відповідності до вимог розпорядження начальника ЗСУ було створено спеціальну комісію для проведення додаткової перевірки двигунів», - зазначив Роман Тимків.

За його словами, за результатами перевірки двигуни пройшли випробовування та відповідають умовам договору. Більше того, в процесі другого етапу проводилось розбирання двигуна та здійснювались контрольні заміри основних складових частин та робочих поверхонь.

Як зазначає Роман Тимків, результати таких перевірок показали, що двигуни не були жодного разу експлуатовані, а проведені заміри показують відповідність параметрам.

Представники Львівського бронетанкового заводу наголошують на тому, що 34 двигуни, які підпали під перевірку були визнані комісією такими, що пройшли випробовування на стенді за параметрами згідно нормативів та відповідають умовам договору.

Директор Львівського бронетанкового заводу не вважає себе винним, та чекає засідання суду, на якому буде оголошено вирок.

Нагадаємо, НАБУ та САП затримали посадовців Збройних сил України та ДП «Львівський бронетанковий завод»

comments powered by HyperComments