У Львові з`явилась меморіальна таблиця Івану Гелю (ФОТО)

Юлія Субота  |  Понеділок, 17 липня 2017, 16:32
За адресою вул. Кастелівка,16, тепер можна знайти згадку про відомого українця.
У Львові з`явилась меморіальна таблиця Івану Гелю (ФОТО)

Сьогодні, 17 липня, у Львові на вул. Кастелівка, 16, відбулось урочисте відкриття меморіальної таблиці відомому українському правнику, публіцисту та дисиденту Івану Гелю. 

Встановлення таблиці у будинку, де багато прожив Гель, відбулось у рамках проведення ремонтних робіт балконів та фасаду будинку, які завершились урочистостями, у яких взяли участь близькі та рідні діяча, друзі-дисиденти та керівництво області. 

Цікаво знати: Український правозахисник, дисидент, політик, публіцист Іван Гель народився 17 липня 1937 у с. Кліцко Городоцького району Львівської області. За спеціальністю – історик. Закінчив Львівський університет заочно. У радянські часи був неодноразово засуджений за звинуваченням у так званій антирадянській агітації і пропаганді. В ув’язненні провів шістнадцять років, на засланні – п’ять.

Після звільнення у 1989 р. був одним із засновників Української гельсінської спілки. Був членом редколегії журналу «Український вісник», головою комітету за виведення з підпілля та легалізації УГКЦ. Був депутатом, заступником голови Львівської обласної ради першого демократичного скликання (1990–1994), активним учасником суспільно-політичного життя. Очолював Львівську обласну комісію відновлення прав реабілітованих.

18 вересня 2009 року Президент України Віктор Ющенко нагородив Івана Геля орденом Свободи «за вагомий особистий внесок у відродження Української греко-католицької церкви та з нагоди 20-ї річниці виходу її з підпілля».

Іван Гель помер 11 березня 2011 року. 

Більше новин Західної України читайте на “Справжній Варті”.

comments powered by HyperComments