У Львові обговорили законопроект 6240 для переселенців

Максим Бурич  |  Середа, 12 липня 2017, 17:14
Законопроект 6240 – як шлях до забезпечення виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та трудових мігрантів
У Львові обговорили законопроект 6240 для переселенців

У Львові розглянули можливість прийняття Верховною Радою законопроекту 6240, який би забезпечував виборчі права внутрішньо переміщених осіб (ВПО) та трудових мігрантів на території України. За даними Міністерства соціальної політики, кількість (ВПО) в Україні становить 1,6 мільйони громадян. Положеннями Закону «Про вибори народних депутатів України» та Закону «Про місцеві вибори» ВПО Фактично виключені з процесу обрання народних депутатів України в одномандатних округах, а також депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів. З проблемами реалізації виборчих прав в Україні стикаються не лише ВПО, але й інші категорії громадян, фактичне проживання яких не збігається із їхнім зареєстрованим місцем проживання та, відповідно, виборчою адресою.

Керівні принципи ООН з питань внутрішнього переміщення забороняють дискримінацію ВПО при реалізації ними права на участь у управлінні державними та громадськими справами та права на участь у виборах. Рекомендації Комітету міністрів Ради Европи 2006 року державам-членам Ради Европи рекомендовано вжити належних правових та практичних заходів для ефективної реалізації ВПО права голосу на національних, регіональних або місцевих виборах Bідсутність механізмів реалізації цими категоріями права голосу на місцевих виборах та виборах народних депутатів України в одномандатних округах не лише не відповідає міжнародним стандартам, але i не забезпечує практичну реалізацію принципів загального та рівного виборчого права, відображених у Конституції України. Крім того, звуження обсягу виборчих прав ВПО не сприяє їхній належній інтеграції до громад, в які вони переселились.

27 березня 2017 року 24 народними депутатами України у Верховній раді України було зареєстровано проект Закону № 6240 «Про внесення змін до деяких законів України (щодо виборчих прав внутрішньо переміщених oci6 та інших мобільних всередині країни громадян)». Цей законопроект передбачає внесення змін до Закону «Про Державний реєстр виборців» та суміжних інших нормативно-правових актів, спрямованих на забезпечення виборчих прав ВПО в Україні у всіх видах виборів. Законопроект також дозволить голосувати громадянам України за їхнім фактичним місцем проживання за рахунок спрощення процедури реєстрації виборців та усунення прив'язки виборчої адреси виборця до його місця проживання.

20 квітня 2017 року Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України рекомендувало парламенту прийняти проект № 6240 у першому читанні, висловивши несуттєві зауваження до його змісту, які можуть бути враховані Верховною Радою України на етапі підготовки законопроекту до другого читання. У той же час, законопроект ще не було розглянуло Комітетом Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя, без висновку якого проект не може бути розглянутий парламентом.

В період з 11 по 24 липня 2017 року Міжнародна фундація виборчих систем спільно з Громадянською мережею Опора та Громадським холдингом «Група впливу» провели публічні обговорення «Законопроект 6240 – шлях до забезпечення виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та трудових мігрантів» в Одесі, Вінниці, Львові, Краматорську, Харкові та Дніпрі. Участь в обговореннях взяли депутати місцевих рад, представники органів місцевого самоврядування, політичних партій, громадських організацій, члени виборчих комісій, працівники відділів державного реєстру виборців та журналісти. За результатами обговорення учасники вважають за необхідне висловити органам влади такі рекомендації: - Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя – прискорити розгляд проекту Закону №6240 та рекомендувати парламенту прийняти його у першому читанні. - Верховній Раді України – прийняти проект Закону №6240 у першому читанні та врахувати під час його підготовки до другого читання висловлені національними та міжнародними експертами рекомендації щодо його удосконалення.

Більше новин про Західну Україну читайте на "Справжня Варта"
 

comments powered by HyperComments