Для вивезення ТПВ зі Львова задіяні всі перевізники і полігони на території області, - Геннадій Зубко

Олег Довганик  |  Середа, 5 липня 2017, 13:28
Робота із очищення Львова від сміття Садового триває цілодобово
Для вивезення ТПВ зі Львова задіяні всі перевізники і полігони на території області, - Геннадій Зубко

Робота із очищення Львова від сміття триває у цілодобовому режимі. Про це в ефірі «5 каналу» повідомив віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко, повідомляє прес-служба ЛОДА.

«Львів'янам дійсно потрібно було допомогти, громада дуже європейська. Кількість сміття, яке було накопичене, а - це 6,5 тонн на сміттєвих майданчиках, 463 по місту Львову. Причому сміття було нерівномірно по місту, Галицький і Личаківський район були очищені, а Шевченківський і Франківський були навпаки засмічені», - зазначив Геннадій Зубко.

Віце-прем’єр-міністр додав, що Львів генерує сміття щоденно, тому термін вивезення продовжений.

«Потрібно дати належне голові ЛОДА, який організував роботу по вивезенню ТПВ: задіяні всі перевізники, всі полігони, які є на території області. Робота ведеться цілодобово. І сьогодні львів’яни можуть оцінити як змінюється ситуація в кращу сторону саме в їхньому місті», - підкреслив він. Геннадій Зубко нагадав, що Львівська міська рада проголосувала за передачу функцій обласній владі щодо утилізації сміття.

«Це перший такий випадок з 1998 року. Але питання не тільки у вивезенні сміття, питання - у створені полігону для будівництва нової генерації тепла і електроенергії за рахунок спалювання сміття. Земля є і в області, і в сусідніх містах, розташованих навколо Львова, і у самому місті. Це наприклад ТЕЦ-2 у місті Львові, яка має 120 га, що більш ніж достатньо для того, щоб розмістити сміттєспалювальний завод, який буде відповідати європейським нормам. І саме над цим проектом зараз працює обласна рада», - підкреслив він.

«Львову потрібно знайти шляхи, що стосуються укладання довгострокових договорів. Будь-якому інвестору потрібно чітко зрозуміти як будуть повертатися інвестиції, або кошти, які будуть вкладені банком. А це можливо за рахунок укладення довгострокових договорів, коли сміття буде не тільки постачатися, а й оплачуватися для його утилізації. Тому, наразі ведеться робота в двох напрямках. Перший – це підготовча робоча, другий – ЄІБ має львівський проект в своєму шорт-листі і ми зараз очікуємо останнього steeringcommittee, який би підтвердив участь цього проекту і інвестиції з ЄІБ», - наголосив Геннадій Зубко.

Ще одним шляхом вирішення сміттєвої проблеми у Львові, Віце-прем’єр-міністр вбачає у залученні інвестицій. Позитивним прикладом є Дніпропетровська і Миколаївська область, коли приходить інвестор, якому потрібні тільки довгострокові договори аби він міг побудувати генерацію саме тепла і електроенергії.

Нагадаємо, сьогодні на сайті Львівської ОДА оприлюднять повний перелік майданчиків, де ще накопичене сміття у Львові.

Про це на брифінгу повідомив директор департаменту ЖКГ Львівськоі ОДА Назарій Романчук.

Мешканців міста просять дзвонити і повідомляти про майданчики із конкретною адресою за телефоном 276 17 94.

За словами Романчука, місто повністю очистять від сміття до середини червня. З його слів, уже сьогодні 82% переповнених майданчиків у Львові очищено від сміття.

Романчук також наголосив, що сміття зі Львова приймають 15 полігонів із 20, які є у області.

Львівські депутати делегували повноваження із вивозу сміття Синютці.

Мер Львова вніс правки до проекту рішення.

Проект рішення передбачає проведення аудиту "Львівспецкомунтрансу" із 1 червня 2016 року.

Також передбачається повне зважування сміття, яке вивозиться із території міста Львова.

Керівник фракції БПП Петро Адамик запропонував депутатам перенести розгляд цього питання на невизначений термін, щоб члени робочої групи, які працювали над проектом рішення, зустрілись із представниками ОДА й напрацювали справді спільний проект рішення.

"Телефоном я отримав інформацію про те, що такий проект рішення не дозволить ОДА належно вивозити сміття зі Львова", - сказав Адамик.

Проте його пропозицію підтримали тільки 13 депутатів.

comments powered by HyperComments