Грибовицьке сміттєзвалище варто закрити на 10 років?

Андрій Самойленко  |  П'ятниця, 30 червня 2017, 11:54
Грибовцьке сміттєзвалие варто засипати землею та забути про нього на 10 років, - Віктор Горбач
Грибовицьке сміттєзвалище варто закрити на 10 років?

Колишній головний інженер Грибовицького сміттєзвалище Віктор Горбач розповів про один з варіантів, як можливо повернути полігон «до життя».

За словами Горбача, відбулась розмова з одним з австрійцем, який був на всіх сміттєзвалищах у світі, на яких відбувались аварії.

«Я його запитав, що робити. Він відповів – ви знаєте, люди просто ставлять огорожу по периметру і просто забувають, а воно само собою там все перетравлюється. Це звичайно достатньо негативна ситуація, але дуже реальна для Львова.

У випадку з Грибовичами, якщо сміття не рухати, то цілком можливо таке зробити», - зазначає Віктор Горбач.

За словами колишнього головного інженера, якщо сміттєзвалище засипати землею та воно поросте травою, то воно буде стояти. Безперечно, від фільтратів треба позбавитись, але загалом – законсервувати сміттєвий полігон на 10 років – одна з реальних можливостей.

«Я би зробив від гори до гори стіну ґрунту, хоча би на 10 метрів, щоб розуміти що людям вже нічого не тече в річку. Тоді це сміттєзвалище може стояти, тільки фільтрати треба перероблювати. Щодо пожеж – воно не буде загорятись, бо там немає такої кількості газу. Після того обвалу в минулому році той газ вже зійшов. Газ звісно буде утворюватись, бо сміттєзвалище «молоде», але то не страшно», - зазначив Горбач.

За його словами, газ, який буде утворюватись на сміттєзвалищі не може бути використаний в промисловості, тому користі від нього нема.  

comments powered by HyperComments