У Буському районі зареєстровано випадок ентеровірусної інфекції серед дітей

Роман Матвіюк  |  П'ятниця, 23 червня 2017, 14:21
За даними епідеміологічного моніторингу інфекційної захворюваності за поточний рік у Львівській області захворюваність на ентеровірусні інфекції залишається на рівні минулорічних показників, зареєстровано 68 випадків проти 70 за аналогічний період минулого року.
У Буському районі зареєстровано випадок ентеровірусної інфекції серед дітей

У Буському районі зареєстровано 1 випадок ентеровірусної інфекції серед дитячого населення проти 0 випадків за минулий період 2016 року. Випадки ентеровірусної інфекції вірусологічно не підтверджені, діагноз встановлено клінічно. Про це повідомив завідувач Буського районного лабораторного відділення Бродівського МРВ    ДУ « ЛОЛЦ МОЗ України» Анатолій Грабар.

Згідно моніторингового плану досліджень водойм та стічних вод на ентеровіруси, вт.ч. полівіруси з квітня по грудень 2017 року  Буським районним лабораторним відділенням  відібрано та доставлено  у вірусологічну лабораторію ДУ «ЛОЛЦ МОЗ України» 6 проб стічної води  (до очистки) з Буського ПВКГ та інфекційного відділення  Буської ЦРЛ, результати дослідження негативні.

Джерелом інфекції являються хворі і вірусоносії. Основний механізм передачі – фекально-оральний, проте не виключений і повітряно-краплинний. Інкубаційний період до 5 днів. Найчастіше хворіють діти та молоді особи. Основні симптоми захворювання – катаральні явища (закладеність носа з серозними виділеннями, кашель, гіперемія (почервоніння) слизових оболонок), біль в животі, пронос, підвищення температури тіла, біль у м’язах. Після перенесеного захворювання можуть реєструватися ускладнення у вигляді пневмонії, отиту.

Ентеровіруси характеризуються стійкістю до різних факторів навколишнього середовища, наприклад, при температурі 0°С у стічних водах вони зберігають свою інфекційність протягом місяця, у харчових продуктах (молоці, сметані, маслі) при температурі 56°С - до 30 хв. Віруси швидко гинуть під час кип’ятіння, впливу УФ-випромінюваня, дезінфікуючих хлорвмісних засобів.

Як можна інфікуватися?    

  • при вживанні недоброякісної питної води;
  • під час купання у стоячих чи забруднених водоймах;
  • при вживанні забруднених харчових продуктів;
  • під час спілкування з хворим та вірусоносієм.

Які заходи профілактики?

  • під час відпочинку на природі,  використовувати тільки бутильовану воду;
  • купатися у визначених для цього місцях;
  • піддавати термічній обробці харчові продукти;
  • вживати добре вимиті фрукти та овочі;
  • дотримуватися правил особистої гігієни.
     
comments powered by HyperComments