На Львівщині мешканці сіл вимагають заборонити ввезення львівського сміття

Роман Матвіюк  |  Понеділок, 19 червня 2017, 17:31
Мешканці села Чучмани Боложинівської сільської ради Буського району б’ють на сполох: на Верблянське сміттєзвалища, що за кілометр від села, куди щодня возять львівське сміття, на день завозять більше, ніж дозволено машин із львівським сміттям. У селі кажуть, що вже чути злегка неприємний запах.
На Львівщині мешканці сіл вимагають заборонити ввезення львівського сміття

З приводу цього, тутешні мешканці підписали колективне звернення до міського голови Буська. Подаємо текст звернення:

«Ми, всі що нижче підписалися, вимагаємо відкликати ваш підпис під т.зв. «сміттєвим меморандуомо» і не вивозити львівське сміття на місцевий полігон. Також просимо Вас з’явитись на громадські слухання, які будуть у с.Чучмани Буськго району щодо вивезення твердих побутових відходів з м.Львова на місцеве сміттєзвалище та пояснити місцевим жителям вашу позицію щодо цього питання. Ми глибоко стурбовані, що без нашого відома Ви підписали меморандум з львівською міською радою, та не обговорювали свій поступок із жителями навколишніх сіл (с.Вербляни, с.чучмани, с.Гумниська, с.Боложинів) відстань від яких до сміттєзвалища є найменшою і складає до 2-х км і на навколишній території проживає приблизно 2 тисячі громадян. Ми проти того, щоб наше сміттєзвалище перетворилось на другі «Грибовичі». Тим паче, що уже зараз ми бачимо – замість передбачених 30 тонн, які прописані у меморандумі по факту уже завозять набагато більше».

Місцева мешканка Ірина Андрусяк розповіла, що на зустрічі з громадою міський голова пообіцяв селу поставити дитячий майданчик на обмін, що люди дозволять завозити львівське сміття. Частина людей ніби погодились, інша – відмовилась. На даний момент, у селі поставили тільки рами на качелі, самого майданчика, як обіцяв посадовець, досі немає. Жінка відзначає, що у селі, яке розташоване найближче до сміттєзвалище, почастішали випадки неприємного запаху, над селом юрбою літають різні птахи із сміттєзвалища, вітер розносить сміття по городах.

Депутат Буської районної ради Василь Кашуба каже, що проблему львівському сміття на територію Буського району, давно міський голова ігнорує.

«Міський голова не переживає за жителів міста та навколишніх сіл. А варто, бо за 2 км від сміттєзвадище розташований водозабір. І хоча на Верблянському сміттєзвалищі почали сортувати сміття, однак непотріб весь залишається. Та й контроль за везенням сміття не відбувається, бо не має згідно вимог Закону встановлених автомобільних ваг для перевірки обліку кількості відходів, що надходять на полігон побутових відходів», - підкреслив Василь Кашуба.

Нагадаємо, 21 квітня, Львівська облдержадміністрація, Львівська міська рада, Львівська облрада та органи місцевого самоврядування Львівщини підписали Меморандум щодо поводження з твердими побутовими відходами, що утворюються у м.Львові. Відтак згідно з документом, 19 міських рад Львівщини мають приймати на наступні два роки щодня 580 тонн сміття. Буськ має приймати обсяг у кількості 30 тонн/на добу.

 

 

comments powered by HyperComments