Польські націоналісти обіцяють «уважно стежити» за українцями у Перемишлі

Олег Довганик  |  Неділя, 11 червня 2017, 03:47
У польському місті відбудуться традиційні урочистості з нагоди відзначення Свята української національної пам’яті
Польські націоналісти обіцяють «уважно стежити» за українцями у Перемишлі

Сьогодні, 11 червня, у польському місті Перемишль відбудуться традиційні урочистості з нагоди відзначення Свята української національної пам’яті. Тим часом у спільноті «Перемишль проти бандерівців» у соцмережі Facebook запрошують усіх охочих висловити в Перемишлі незгоду «з просуванням бандеризму» в Польщі. Про це пише POLUKR.net.

«Бандерівський хід через Перемишль і свято в сусідніх Пікуличах цього року відбудеться 11 червня (раніше, ніж торік!). Ми запрошуємо всіх тих, кому це не подобається!» – зазначено в описі до події, яку створила ця спільнота, під назвою: «Ні – походу бандерівців через Перемишль» (NIE dla pochodu banderowców przez Przemyśl!) 

У «Перемишлі проти бандерівців» кажуть, що не закликають нікого до вчинення злочинних дій або підтримки таких актів, спільнота не несе відповідальності за будь-які злочини, вчинені 11 червня 2017 року в Перемишлі.

«Оскільки ми не отримали дозволу на проведення зборів, ми не заохочуємо до створення організованих груп. Кожен сам вибирає місце, де спостерігатиме за «святом української національної пам’яті» 11.06.2017 р. та висловлюватиме свою незгоду з просування бандеризму. Це заперечення має бути виражене у формі, не забороненій законом», – додають адміністратори спільноти.

Щодо того, що може викликати їхнє невдоволення, то вони пояснюють: «Ми виступаємо проти всіх форм бандеризму й антипольськості. Ці форми включають: демонстрацію відзнак УПА, інших символів ОУН-УПА, пов’язаних із бандеризмом, виконання бандерівських пісень, у тому числі гімну УПА, скандування гасел, пов’язаних із традицією ОУН-УПА, як-от «Слава Україні! Героям слава»!» або «Україна понад усе»» чи «Ще Польща не згинула але має згинути» Усі ці форми мали місце в попередні роки під час «свята української національної пам’яті» в Перемишлі, тому можна вважати, що вони повторяться і цього року. Усі ці події ображають нас і змушують протистояти відповідно до закону».

Тим часом неформальна група «Патріотичний Перемишль» відмежувалася від організації контрманіфестацій 11 червня в Перемишлі, заклики до яких з’явилися в соцмережах.

«Патріотичний Перемишль повідомляє, що не організовує жодного проекту в Перемишлі того дня. Крім того, ми просимо не піддаватися на вмовляння і пропозиції невідомих осіб і не брати участь у проектах, які дадуть Об’єднанню українців у Польщі привід розв’язати ще одну абсурдну, яка не має нічого спільного з реальністю, антипольську кампанію проти жителів Перемишля і міської влади.

Водночас ми заявляємо, що ми будемо уважно стежити, документувати й повідомляти в поліцію на місці про будь-які прояви пропагування бандерівської символіки на учасниках пам’ятних заходів. Україні так – бандеризму ні», – йдеться в заяві, розміщеній на facebook-сторінці «Патріотичного Перемишля».

Нагадаємо, урочистості з нагоди відзначення Свята української національної пам’яті розпочнуться в Перемишлі 11 червня о 10-й годині за київським часом зі Святої Літургії в греко-католицькому кафедральному соборі Св. Івана Хрестителя. Опісля учасники заходів сформують колону та урочисто пройдуть вулицями Перемишля до Українського військового цвинтаря (с. Пикуличі). З України на свято прибудуть представники влади, духовенства та громадськості.

comments powered by HyperComments