У Львові триває кримінальне провадження, пов’язане з вивезенням ТПВ

Четвер, 8 червня 2017, 17:59
Керівник прокуратури нагадав, що прокуратурою області також здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактами розкрадання бюджетних коштів міста та вчинення фіктивного підприємництва.
У Львові триває кримінальне провадження, пов’язане з вивезенням ТПВ

8 червня, у прокуратурі Львівської області відбувся брифінг прокурора Львівської області Юрія Квятківського спільно з начальником Головного управління Національної поліції у Львівській області Валерієм Середою щодо ряду актуальних кримінальних проваджень. Про це повідомляє “Справжня Варта” із посиланням на прес-службу прокуратури Львівської області.

Як з’ясували правоохоронці, окремі перевізники, з метою розкрадання бюджетних коштів, уклали договори на захоронення твердих побутових відходів з кількома фірмами з міста Дніпро, засновниками, керівниками та бухгалтерами яких було призначено осіб, які не знали про їх існування, або ж за певну грошову винагороду погодились зареєструвати такі на себе.

Одна із фірм була зареєстрована на громадянина, який ще 6 років тому втратив свій паспорт. При цьому, при відкритті банківського рахунку даної фірми у банківську установу був поданий втрачений паспорт з переклеєною фотографією зовсім іншої людини. 

Ще одна фірма була зареєстрована на малозабезпеченого громадянина, який за 2 тисячі гривень погодився зареєструвати її на своє ім’я та будучи єдиним працівником цієї фірми жодної господарської діяльності не здійснював.

За так звані послуги із захоронення твердих побутових відходів вказані фірми з міського бюджету через перевізників отримали понад 6,5 млн грн.

У зв’язку із проведеними 30 травня поточного року 15 обшуками на території Львівської, Дніпропетровської та Київської областей було також вилучено і два кутових штампа комунальних підприємств міста Дніпро, дві печатки з реквізитами банківських установ, 2 печатки офшорних фірм з Швейцарії та Ліхтенштейна. 

Окрім цього, вилучено 14 банківських карточок, за допомогою яких знімались готівкові кошти. При цьому, в офісі в місті Дніпро вилучено печатки фіктивних фірм, дві з яких зареєстровані у місті Києві, а одна у місті Миколаєві.

Крім цього, аналізом смс-повідомлень та іншої переписки встановлено пряму причетність одного із керівників фірми-перевізника до створення фіктивної фірми у місті Дніпро, який з цією метою особисто приїжджав туди у квітні поточного року.

На даний час у кримінальному провадженні повідомлено про підозру одному із фіктивних керівників Дніпровської фірми за ч.1 ст.205 КК України. Слід також зазначити, що один із фігурантів цієї справи після обшуку виїхав за межі України, а інший виключив засоби зв’язку та переховується від явки на допит до слідчого.

У провадженні встановлюється коло усіх осіб, причетних до скоєння даних злочинів та вирішується питання про повідомленням їм про підозру, у тому числі керівникам підприємств, з якими міська рада уклала договори на вивезення твердих побутових відходів з міста. З метою визначення точної суми збитків призначено судові експертизи, податкові перевірки та ревізії.

Також, прокуратурою області здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.325 КК України (порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням).

Слідством встановлено, що фірми, з якими міська рада уклали договори на вивезення твердих побутових відходів з міста, належним чином не виконують своїх обов’язків, в окремих районах сміття не вивозилось місяцями, що створює небезпеку епідемічним та іншим інфекційним захворюванням (отруєнням) в місті.

«Наразі слідчими поліції спільно із представниками Держпродспоживслужби у Львівській області та Львівського обласного лабораторного центру Міністерства охорони здоров’я України проводяться огляди сміттєвих майданчиків з метою визначення шкоди здоров’ю населення у зв’язку із несвоєчасним вивезенням твердих побутових відходів. Попередні висновки досліджень вже засвідчили факти перевищення вмісту аміаку в декілька раз допустимих норм, наявності кишкової палички та іншого бактеріального забруднення ґрунтів», - наголосив очільник прокуратури.

Нагадаємо, рішення виконкому ЛМР щодо розміщення вивісок визнали протиправним.

Більше новин Західної України читайте на "Справжній Варті".

comments powered by HyperComments