ТОП-5 “най-най” споруд у Львові

Неділя, 28 травня 2017, 19:27
Найвищі точки, найдревніший храм та будинок із найбільшою кількістю левів у місті.
ТОП-5 “най-най” споруд у Львові

Львів багатий на різноманітні цікавинки — усіх і не перерахувати. Але знайшлись люди, які вирішили визначити най-най із списку цікавинок.

Тож найвища точка Львова — це, звісно ж, верхівка Замкової гори — штучно насипаний у 1869 — 1906 роках пагорб, на честь 300-річчя Люблінської унії, який має назву “Копець Люблінської унії”. Пагорб височіє на рівні 413 метрів над морем і є привабливою туристичною точкою.

У рамках прийнятого рішення 1896 року, було також закладено наріжний камінь із викарбуваними гербами та написом “Вільні з вільними, рівні з рівними — Польща, Литва і Русь, об’єднані Люблінською унією 12 серпня 1569 року”.

У наш час на найвищій точці Львова майорить прапор України, як пам’ятний знак взяттю Замкової гори військами Максима Кривоноса.

Найвища будівля Львова

Неоготичний храм на площі Кропивницького у Львові — Церква святих Ольги і Єлизавети — виконаний у давніх традиціях: церква “тягнеться” до неба та має висоту 88 метрів, на вежі є оглядовий майданчик. Серед істориків побутує думка, що архітектор — Теодор-Мар’ян Тальовський — вирішив “заступити” римо-католицькою спорудою вид на греко-католицьку катедру св. Юра. Втім, якщо дивитись на обидва храми з Високого Замку, вони стоять на рівні.

Костел Ольги і Єлизавети споруджено до 1911 року, на згадку про популярну імператрицю (цісареву) Єлизавету Баварську, відому як Сісі, дружину цісаря  Австро-Угорщини Франца-Йосифа I. 

Найдревніший храм Львова

Дослідники вважають, що найдавніше серед львівських храмів було збудовано Храм св. Івана Хрестителя — у 1260 році. Спершу на площі Старий Ринок було закладено однойменний дерев’яний костел, де перебувала місія домініканців.

Як ідеться у давніх переказах, цей храм спорудили на честь дружини князя Лева — Констанції Угорської. До Львова разом з її почтом прибули ченці домініканці та францисканці. Храм було передано під опіку ордену домініканців, пізніше він перейшов під опіку вірмен-уніатів.

Упродовж історії костел кілька разів перебудовували,зокрема, станом на 1889 рік споруда повністю втратила риси старовини і виглядала як псевдороманська каплиця. А через 100 років — 1989 під час реконструкції будівлі було виявлено багато елементів готики.

1993 року в будівлі та на подвір’ї храму організували Музей найдавніших пам’яток Львова. Рішення про створення прийнято на підставі археологічних досліджень, у результаті яких виявлено, що на цьому місці існувало слов'янське поселення ще задовго до заснування Львова. Експозиція музею містить макет, де відтворено первісний вигляд храму.

Будинок з найбільшою кількістю левів

Вочевидь, левів у Львові немало і присутні вони в декорі будинків, дверей, балкові, лавок, як скульптури та малюнки. Дослідники вирішили систематизувати кількість левів у місті, і виявили, що найбільше левів має будинок на пр. Свободи, 11 — 99 символів міста.

Сам будинок був споруджений 1882 року, за проектом Емануеля Галля. У різний час тут був готель “Центральний” (де тимчасово зупинялася Леся Українка), кав’ярня “Сіті” з довгим балконом вздовж фасаду, радянське кафе “Львів’янка”, а з 1992 року — це частина готельного комплексу “Ґранд-готель”.

Загалом проспект Свободи є найбільш “лев’ячою” вулицею Львова, де разом з інтер’єрами нараховується 245 царів звірів. На другому місці — вул. Городоцька   (165 левів), на третьому — вул. Степана Бандери (154 лева).

Найвищий об’єкт Львова

Місто може похвалитися власним аналогом Ейфелевої чи Токійської телевежі — Львівською телевежею, яка заодно є найвищим об’єктом міста — 192 метра.

Суцільнометалева просторова ґратована телевізійна вежа стоїть на Замковій горі, і без неї не обходиться жодне туристичне панорамне фото.

Львівська вежа дала початок іншим українським вежам, які збудовані за таким самим проектом:  Донецька, Івано-Франківська, Кам'янська, Луганська, Одеська, Черкаська, Чернівецька та ін.

comments powered by HyperComments