Вулицями Львова пройде автопробіг на підтримку вживаних іномарок

Олег Довганик  |  Субота, 20 травня 2017, 15:43
Активісти проведуть всеукраїнський автопробіг на «Запорожці» на підтримку законопроектів, які зроблять вживані іномарки справді доcтупними
Вулицями Львова пройде автопробіг на підтримку вживаних іномарок

Сьогодні, 20 травня, вулицями Львова пройде всеукраїнський автопробіг "Микола Запорожець". Про це повідомили організатори.

Загалом 20-25 травня громадська організація «Західноукраїнська асоціація власників транзитних авто» («ЗАВТРА») проведе всеукраїнський автопробіг «Микола Запорожець» на підтримку законопроектів № 5561 та № 5562, які сприятимуть формуванню цивілізованого ринку вживаних автомобілів в Україні. Акція стартує у Львові й охопить Рівне, Житомир, Київ та Луцьк. 23 травня її учасники планують провести пікет під Верховною Радою в Києві, а 24 травня – заявити про необхідність ухвалення згаданих документів на засіданні Комітету ВР із питань європейської інтеграції. Завершиться автопробіг у Луцьку.

Як відомо, в нашій країні діють знижені ставки акцизного збору при імпорті вживаних іномарок, однак скористатися ними й купити дешеве авто за кордоном можуть далеко не всі українці. Причина – законодавчі обмеження. Так, знижені ставки застосовуються лише до автомобілів, вироблених після 2010 року, які не є дешевими, та діятимуть до кінця 2018-го. Крім того, щоб розмитнити іномарку на пільгових умовах, її необхідно ввезти особисто.

Придбати ж новий автомобіль нашим співвітчизникам не дозволяють низькі доходи.

«Усе це змушує українців користуватися застарілими та небезпечними автівками або ж шукати різноманітні схеми купівлі доступних вживаних машин із-за кордону», – коментує ситуацію укропівець, член ГО «ЗАВТРА» Михайло Катрук.

За його словами, зазначені законопроекти, розроблені ГО «ЗАВТРА» разом зі спільнотою «Вільні люди мають авто» та депутатами з УКРОПу, дадуть змогу українцям купувати дешеві та безпечні іномарки.

Вони передбачають заміну екологічних стандартів «Євро» для вживаних автомобілів на технічний огляд та зняття обмежень на застосування чинних пільгових ставок акцизного збору. Ухвалення цих законопроектів гальмується через лобі автовиробників. Головний аргумент – скасування вимог відповідності екологічним стандартам не відповідає практиці Євросоюзу.

Щоб довести абсурдність такого твердження, активісти купили «Запорожець» 1991 року випуску, ввезли його до країни ЄС (Польщі), розмитнили там та поставили на облік, заплативши цілком доступну суму – 40% вартості автомобіля.

«Таким чином ми підтвердили, що механізм, запропонований у законопроектах, не суперечить європейським нормам. Ми закликаємо народних депутатів України ухвалити ці документи,  а наш «Запорожець» Микола вирушає в дорогу», – зазначив Михайло Катрук.
 
Графік автопробігу «Микола Запорожець»:

20 травня, субота, 18:00, м. Львів, паркінг ТРЦ Victoria Gardens.

Зустріч із мешканцями та активістами, поїздки містом.

21 травня, неділя, 11:00, м. Рівне (місце зустрічі уточнюється).

Зустріч із мешканцями та активістами, поїздки містом.

21 травня, неділя, 19:00, м. Житомир, майдан Перемоги (біля танка).

Зустріч із мешканцями та активістами, поїздки містом.

22 травня, понеділок, м. Київ.

Поїздки містом, роздача матеріалів, спілкування.

23 травня, вівторок, 9:00, м. Київ.

Акція на площі біля Верховної Ради.

Брифінг у парламенті разом із народними депутатами.

24 травня, середа, м. Київ.

Участь у засіданні Комітету ВР із питань євроінтеграції.

25 травня, четвер, м. Луцьк (час та місце зустрічі уточнюються).

Зустріч із мешканцями та активістами, поїздки містом.

Вивезення авто до Польщі.

 

comments powered by HyperComments