На Львівщині встановлять один з найбільших храмових куполів

Роман Матвіюк  |  П'ятниця, 19 травня 2017, 17:22
Виготовлення куполів розпочалось у жовтні минулого року і тривало до вчорашнього дня
На Львівщині встановлять один з найбільших храмових куполів

Унікальна церква Св.Миколая у Буську, яка спроектована в 1910-х роках одним з найвидатніших зодчих XX-ст. Євгеном Нагірним сьогодні набирає свого первинного архітектурного вигляду. Унікальність сакральної споруди полягає у тому, що збудована вона за проектом старовинної дерев’яної церкви, елементи дерев’яної архітектури в камені, такого немає більше ніде в Україні!

Як розповів «Справжній Варті» настоятель храму о.Михайло Смачило  у свій час, збудована церква недовго простояла у первозданному вигляді. У Другу Світову війну на церкві згоріли дахи. А під час ремонту у 1940-х роках куполи  були замінені простими наметовими дахами. Зі стін зникли усі архітектурні оздоби і деталі, що визначали оригінальність споруди.

У 2000-х роках в збірках Національного музею у Львові групою архітекторів на чолі з Романом Могитичем було віднайдено авторський проект цього храму. З’явилась можливість відтворити первозданний вигляд храму. Для відтворення втрачених елементів пам’ятки архітектури церкви Св.Миколая в місті Буську Роман  Могитич розробив проект реконструкції, згідно якого і проводять усі роботи.

Роботи по відновленню саме первинного вигляду храму розпочалися декілька років тому, вже змонтовано традиційний для дерев’яних церков дашок навколо храму, проведено ще інші, менш помітні внутрішні роботи. Саме ж виготовлення куполів розпочалось у жовтні минулого року і тривало до вчорашнього дня. 

Сьогодні на церкві встановили перший купол, усього ж їх буде п’ять, як і було задумано Євгеном Нагірним.

comments powered by HyperComments