У Львові — позачергове засідання міської комісії з питань ТЕБ і НС

Олег Довганик  |  Понеділок, 15 травня 2017, 15:41
Основне питання — ситуація із захороненням ТПВ зі Львова.
У Львові — позачергове засідання міської комісії з питань ТЕБ і НС

15 травня у Львові проходить позачергове засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій щодо захоронення твердих побутових відходів зі Львова. Про це повідомляє “Справжня Варта”.

Як заявив заступник міського голови з питань житлово-комунального господарства Сергій Бабак, ситуація зі сміттям у Львові є критична. Станом на сьогодні переповнено 35% від загальної кількості майданчиків — 438.

“Тільки три міста підписали угоди з Львівською міською радою. Наразі можливості меморандуму не дають можливості нам вивезти сміття з міста Львова”, - зазначив Сергій Бабак. 

Голова Сихівської РА Ірина Маруняк повідомила, що сміття накопичується, є вже неприємний запах, а кількість сміття не зменшується. Її підтримав голова Шевченківської РА, який додав, що по деяких майданчиках сміття не вивозять уже понад місяць.

“Держава винна місту за відшкодування субсидій на тарифи на ЖКГ 14 мільйонів гривень”, - повідомив мер Львова Андрій Садовий.

В.о. заступника міського голови з гуманітарних питань, Галина Слічна розповіла, що по місту проводиться дератизація, але ситуація є загрозливою для мешканців і, особливо, для дітей.

Керівник міського управління охорони здоров’я Володимир Зуб заявив, що у місті може бути надзвичайний стан та порадив львів’янам посилювати особисту гігієну, обмежити перебування на вулиці і т.ін.

“Нині мені дзвонив Кістіон, він володіє ситуацією. Завтра я буду у Києві і своїми силами буду бити на здоровий глузд. У місті надзвичайна ситуація. Є загроза для надзвичайного стану. Якщо держава почне нарешті виконувати свої обов’язки, то усе буде добре”, - повідомив міський голова Львова.

Андрій Садовий додав, що меморандум по сміттю не працює у тому форматі, який передбачався. 

“Там є цифра - 570 тонн у день. Зараз є три міста, які приймають сміття, і ми можемо вивозити у день тільки 80 тонн. Зараз на мацданчиках є більше 800 тонн сміття, яке ми не можемо вивезти. Про це питання якісно поінформований і Президент, і Прем’єр”, - закцентував Андрій Садовий.

Міський голова Львова підкреслив, що у країні є сотні полігонів, а Львів уже 11 місяців має проблему.

“Держава не дає нам жодної підтримки, тільки допомагають міжнародні інституції, а держава тільки обіцяє. Я говорив із усіма мерами, мої заступники були на місцях у області, але меморандум нічого не вирішив”, - заявив Андрій Садовий.

Також очільник Львова зазначив, що жоден із мерів, який є членом “Самопомочі”, не відмовився приймати сміття. Відтак, сміття приймає Червоноград (10 тонн), Буськ (40 тонн) і Новояворівськ (40 тонн).

Андрій Садовий пообіцяв звернутися до ринків, щоб мінімізувати відходи із торгівлі. 

“Ми збудуємо якісний завод і покажемо приклад, але нам треба кожного дня вивозити кудись сміття вже сьогодні. На сьогодні треба час, щоб побудувати завод”, - прокоментував ситуацію мер Львова.

"Компенсація з міського бюджету за одну прийняту тонну сміття складає 500 гривень. Це вирішується у процесі перемовин. Меморандум у цьому варіанті не працює", - сказав Андрій Садовий.

Більше новин із життя Львова та області читайте на “Справжній Варті”.

comments powered by HyperComments