Стало відомо, які унікальні знахідки виявили на Львівщині

Роман Матвіюк  |  Понеділок, 17 квітня 2017, 16:32
У Буську біля церкви виявили старовинні монети і срібні персні
Стало відомо, які унікальні знахідки виявили на Львівщині

На Львівщині біля церкви археологи виявили старовинні монети і срібні персні XVII століття.

Археологи встановили, що за 100 років до побудови 300-літньої пам’ятки аріхтектури національого значення церкви Св.Параскеви у Буську, на її місці колись вже була церква... Як підтвердження тому: останні сенсаційні знахідки – старовинні монети, срібні персні та наіконне обрамлення.

Реставраційні роботи на дерев’яній сакральній пам’ятці архітектури національного значення у Буську тривають вже давно. Ще у 2015 році представники відповідної сертифікованої підрядної організації із Івано-Франківщини розпочали перший етап реставрації – укріплення та протиаварійні заходи. Тоді за допомогою дерев’яних стовпів змонтували опірний скелет всередині сакральної споруди, зафіксували важкий центральний купол та стіни.  У 2016 році реставраторам вдалося частково укріпити стіни храму ззовні та замінити гонтову покрівлю на основному куполі храму.

Вже у 2017 році  реставратори активно взялись за укріплення фундаменту церкви. Під час проведення земляних робіт біля південної стіни робітники виявили три поховання. Про це одразу повідомили обласну  археологічну службу. Досліджувати знахідки до Буська приїхав науковий  співробітник інституту  археології  Львівського    національного  університету  ім. І.Франка Петро Довгань, який уже більше 7-ми років проводив різноманітні дослідні експедеції-розкопки на території Буського району.

«Спільно з членами Товариства «Бужани» ми проводимо археологічне дослідження на території храму, - каже науковий  співробітник інституту  археології  Львівського  національного  університету  ім. І.Франка Петро Довгань. – На місці розкопок ми виявили 80 стародавних монет, найдавніша з яких датується 1660 роком. Також було знайдено два срібні персні та наіконне обрамлення. На сьогодні археологічні дослідження ще тривають, сподіваємося на нові цікаві знахідки».

Як зазначають обласні археологи, після завершення досліджень заплановано законсервувати місце розкопок та продовжити реставрацію фундаменту храму.

Нагадаємо, Храм святої Параскеви у Буську є не лише унікальною історичною, а й архітектурною пам’яткою.  Церква збудована у 1708 році.

comments powered by HyperComments