Енергоефективний Самбір, або чим хороший досвід для інших міст

Роман Матвіюк  |  Вівторок, 11 квітня 2017, 12:39
У Самборі на Львівщині, втілюють один із найбільш масштабних проектів з реконструкції вуличного освітлення в Україні, за фінансової підтримки Європейського Союзу в рамках Програми «Угода мерів – демонстраційні проекти» (CoM-DeP) для міст-підписантів Угоди мерів. Як місто переходить на енергоощадність, - далі у матеріалі.

Львівщина відзначається тим, що серед перших областей в Україні щодо впровадження заходів енергоефективності. У цьому радісно допомагають нам європейські програми. Як підтвердження цьому: містечко Жовква, що за 30 км від Львова, яке за три роки запровадило відразу чотири проекти задля підвищення енергофективності.

самбір енергоефективність-1

«Угода мерів – провідна ініціатива, започаткована Європейським Союзом, - каже Віктор Лях – президент Фонду «Східна Європа»,  - ця програма охоплює місцеві та регіональні органи влади, що беруть на себе добровільні зобов’язання підвищувати енергоефективність та нарощувати використання джерел енергії на своїх територіях».

Як зазначав Віктор Лях, мета проекту має три складові – економічну, екологічну та соціально-освітню. Економічний ефект – це коли місто економить гроші бюджету. Екологічний – коли зменшуємо кількість викидів вуглецю у повітря. Соціально-освітній ефект – це коли містяни почувають себе більш комфортно та у більшій безпеці. 

самбір енергоефективність-2

Після Жовкви другим містом, де втілюється даний проект став Самбір. У місті розпочався демонтаж старого обладнання та встановлення нового модернізованого вуличного освітлення. За кошти Європейського Союзу придбано відповідне технологічне обладнання вартістю 4 млн. 798 тис грн, а з бюджету міста у сумі 850 тисяч гривень фінансуються роботи з модернізації вуличного освітлення. Таким чином вже у Самборі встановили 600 LED світильників потужністю 30 Вт*год, які послужать до 10 років та принесуть значну економію бюджетних коштів. Нові ліхтарі передбачають встановити на 24 вулицях міста, протяжність яких 26 км. Тому розрахункова економія бюджетних коштів становитиме близько 1 мільйона гривень на рік. Зекономлені кошти планують скерувати для подальшої заміни світильників та нарощування економії енергії в місті.

Місцевий електрик Олег Швець пояснює звідки буде економія. Якщо старі вуличні лампи зараз споживають від 150 до 300 Вт* за годину, то нові –  енегоощадні лише 30 Вт*год. Відтак світло яке було жовтим, тепер буде яскравим і осягатиме більшу територію. 

самбір енергоефективність-3

З цікавих технічних нюансів проекту варто відзначити, що світильники також потужністю 100 Вт*год будуть оснащені функцією димірування з чотирма рівнями і працюватимуть по заданому графіку зменшенням споживання електричної енергії вночі, а на чотирьох пішохідних переходах діятимуть системи освітлення з використанням елементів відновлювальної енергії, в даному випадку, це будуть сонячні батерії. Також буде проведена заміна 10 щитів живлення вуличного освітлення на шафи управління вуличним освітленням; впровадження системи моніторингу та управління технологічними об'єктами міського освітлення та виконання декоративного підсвічування 7 об′єктів архітектури міста.

А ще у Самборі у СШ №8  відкрито перший демонстраційний клас енергофективних технологій. Школа стала переможцем міського конкурсу, який проводився в рамках проекту «Муніципальні партнерства для покращення енергоефективності у Самборі та Жовкві» за фінансової підтримки Європейського Союзу. Тепер на базі створеного демонстраційного класу учні можуть власноруч пересвідчитися у перевагах запровадження енергоефективних технологій. 

самбір енергоефективність-4

Директор школи Оксана Юрків розповіла, що завдяки проекту вдалось отримати спеціальне обладнання для шкільного кабінету: мультимедійну дошку, ноутбук, проектор, справжню сонячну батарею, від якої ці прилади працюють, а також спеціальне обладнання, яке показує рівень використання енергії електролампами різного типу. Крім вартісного обладнання в класі було проведено ремонт, замінено меблі.

У класі також є стенд, що показує, скільки яка лампочка споживає енергії. Тут можна порівняти скільки потрібно платити за енергозберігаючі лампи, а скільки за звичайні жарівки. На стінах інформаційні плакати про те, як економити енергію, яку дає вітер, вода та сонце.

самбір енергоефективність-1

Самі вчителі зізнаються, що діти цікавляться стендом, розповідають батькам про те, на стільки вигідніше користуватися LED лампами. А це засвідчує, що енергоефективністю цікавляться, впроваджують і рекомендують. І хоча Львівщина взялась за впровадження енергоефективності міст раніше, ніж у європейських країнах, але, як то кажуть, «краще пізно, ніж ніколи». 

Для мешканців Самбора і Жовкви – це насамперед комфорт, безпека та економія бюджетних коштів. Сподіваємось, що незабором ще інші міста доєднаються до енергоефективності на місцях, адже зовсім скоро Європейський Союз оголосить нову хвилю подачі заявок від міст України.

comments powered by HyperComments