“Законсервовану” хату із Шевченківського гаю реконструюють

Понеділок, 27 березня 2017, 14:19
У планах — замінити підвалини та каркасні елементи стін.
“Законсервовану” хату із Шевченківського гаю реконструюють

Цьогоріч будівлю ХІХ століття — хату із с. Шилівці Хотинського району Чернівецької області, яка з 1980-х років розташована у Музеї народної архітектури та побуту, збираються реконструювати. Про це повідомляє “Справжня Варта” із посиланням на прес-службу ЛМР.

За словами директора Музею Романа Назаровця, з 2011 року хату визнали такою, що підлягає розбірці у зв’язку з незадовільним станом об'єкту, постійним затопленням ділянки та багаторічним аварійним станом будівлі. Підтвердженням цьому може бути розшарування глинобитної стіни в основі підвалини. 

Оскільки такий стан об’єкту міг загрожувати життю і безпеці відвідувачів і працівників скансена, розпочали процес реконструкції хати.

З цією метою здійснили розбірку хати, конструктивні елементи “законсервували”, аби зберегти, а тепер залучають етнографів та фахівців із народного будівництва з метою реконструкції будівлі.

Роман Назаровець наголосив, що хата із села Шилівці не зазначена у Державному реєстрі нерухомих пам'яток України Міністерства культури України.

Відтак, після повноцінного відновлення хатини у придатному місці, об’єкт стане частиною експозиції у музейній зоні “Буковина”.

Нагадаємо, 21 березня, під час сесії Львівської обласної ради, депутат Мирослава Бабінська заявила про знищення музейного об’єкта — хати з села Шилівці. Керівництво музею спростувало цю інформацію, так само як і слова про експонування вказаного об’єкту. 

Раніше "Справжня Варта" повідомляла, що міська рада виділить кошти на реставрацію пам'яток у Музеї архітектури та побуту Львова.

comments powered by HyperComments