Головний архітектор Львова розповів про парадокси українського містобудування

Субота, 25 березня 2017, 17:31
Юліан Чаплінський визначив основні проблеми Львова у галузі, а також шлях їх вирішення.
Головний архітектор Львова розповів про парадокси українського містобудування

25 березня у Львові продовжується V Форум місцевого самоврядування, у рамках якого відбулась дискусійна панель «Реформа містобудівного законодавства». Під час обговорення, головний архітектор Львова Юліан Чаплінський поділився фаховим поглядом на питання законодавства і парадокси містобудування у місті.

Як зазначив архітектор, із початком “будівельного буму” у Львові почалась хвиля незаконних забудов і судових позовів, які за ними слідували. Траплялися навіть випадки, коли суд зобов’язував видавали дозволи на забудови.

Виходячи з цього, Юліан Чаплінський визначив основну проблему, яку слід вирішувати — недосконалість законодавства, де би були прописані “прості формули” для людей як вплинути на будівництво.

“Громадськість будь-яку забудову сприймає вже як зло. Це страшний бік цього процесу. Єдине, через що ми змогли поставити забудовника хоча б в якість рамки, – це зонування. Зонінг – це явище європейське і це добрий аспект закону про регулювання місцевого самоврядування”, - зазначив головний архітектор Львова.

За словами Юліана Чаплінського, Мінрегіонбуд просуває ініціативу позбутися зонінгу у містобудівній документації, що спричинить ще більше проблем, зокрема в суді буде складніше довести провину забудовника.

Ще однією проблемою є визнання судами незакінченого і самовільного будівництва з різного роду порушенням як об’єктів нерухомості. Таким чином, навіть на нелегальні забудови в історичних зонах Львова, міська влада не матиме впливу.

“Це парадокс, що в Україні не знесли жодної забудови, яку визнавали незаконною”, - обурюється з цього приводу Юліан Чаплінський.

Як наслідок — переконаний посадовець — у професійних колах виникає апатія, а активісти починають боротися із будь-якими забудовами, навіть легальними, що гальмує будівельний розвиток міста. У цьому контексті, слід переглянути законодавство і внести в нього відповідні зміни, зокрема, надання повноважень місцевим радам створювати правила забудови на місцях.

“Я за поєднання неформального планування з формальним із значно більшими повноваженнями місцевих рад”, - зрезюмував головний архітектор Львова, Юліан Чаплінський.

Нагадаємо, на Форумі місцевого самоврядування у Львові зібралося понад 500 фахівців зі всієї України.

comments powered by HyperComments