“Львівводоканал” підтримав позицію колег з інших міст щодо перегляду екологічно небезпечного рішення Уряду

П'ятниця, 24 березня 2017, 16:52
Йдеться про скасування Правил приймання стічних вод підприємств у комунальні та відомчі системи каналізації населених пунктів України.
“Львівводоканал” підтримав позицію колег з інших міст щодо перегляду екологічно небезпечного рішення Уряду

Днями до столиці України на круглий стіл з’їхалися представники Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ, місцевої влади та керівництво водоканалів країни з тим, аби переглянути рішення Уряду від 10 березня 2017 року. Про це повідомляє “Справжня Варта” із посиланням на прес-службу ЛМР.

Згадане рішення передбачає скасування Правил приймання стічних вод підприємств у комунальні та відомчі системи каналізації населених пунктів України. Як вважають керівники водоканалів, це значно збільшить ризики виникнення екологічної катастрофи всеукраїнського масштабу.

За словами комунальників, підприємства постійно скидають у каналізацію різного роду матеріали (жири, сміття, нафтопродукти, ґрунт, гіпс, металеву стружку, смоли та багато інших токсичних, радіоактивних або вірусних забруднень). Такі дії призводять до зупинки очисних споруд, скиду забруднених вод у річку.

Якщо мова йде про Бортницьку станцію аерації на Дніпрі, то катастрофа торкнеться усіх міст, розташованих за течією річки. Якщо говорити про Львівщину, то проблема може набрати міжнародного масштабу, адже річка Західний Буг впадає у Віслу.

Як зазначили у ЛМКП “Львівводоканал”, щорічно комунальники очищають понад 3 тисячі засмічених колекторів (7-8 на день), які часто руйнуються під впливом шкідливих речовин. Прикладом можуть слугувати провалля колекторів на вул. Богданівській та Стуса.

Також неочищені промислові скиди б’ють по комунальній кишені, адже чим більше засмічень, тим більше кисню необхідно подати в аеротенди, як наслідок — збільшення витрат на електроенергію.

Із огляду на вказані аргументи і факти, представники ПАТ «АК Київводоканал», ТОВ «Білоцерківвода»,  Управління інженерних систем Департаменту систем життєзабезпечення та житлової політики Мінрегіонбуду, асоціації «Питна вода України», КП «Дніпроводоканал», КВП «Дніпро-Кіровоград», КП «Міськводоканал» Сумської міськради, ЛМКП «Львівводоканал»,  КП «Івано-Франківськводоекотехпром», КП ПОР «Полтававодоканал»,  Інституту міського господарства вимагають змінити рішення КМУ та затвердити Нормативні акти з вимогами дотримання жорстких екологічних стандартів якості скидів.

comments powered by HyperComments