ТОП-5 маловідомих цікавинок Львова

Євгенія Пласконь  |  Неділя, 26 лютого 2017, 21:28
Цікаві дворики, нестандартні пам’ятники та музичний фонтан у центральній частині міста.
ТОП-5 маловідомих цікавинок Львова

Туристичні путівники Львовом наповнені історичними фактами, легендами та розповідями про визначні місця та будівлі. Втім, наше місто багате й на сучасні пам'ятки та цікавинки.

Довгий прохідний двір

Прохідний двір, розташований на Площі Ринок, 8 має довжину кілька десятків метрів і з'єднує головну міську площу із вулицею Івана Федорова. У тутешніх кам'яних дверних порталах є невеликі виїмки. Раніше в них знаходилися мезузи - сувої, виготовлені зі шкіри кошерних тварин, з текстами молитов. Такі виїмки збереглися і біля будинків на Руській і Староєврейській вулицях як пам'ять про єврейську культуру довоєнного Львова. Зараз у цьому дворику діють кілька ресторацій.

Двір Першого театру

У колишньому Театрі юного глядача (Гнатюка, 11) збереглося багато старого реманенту: ляльок, метеликів, масок та навіть мітел, які зараз виконують суто декоративну функцію. Велику абстрактну аплікацію створили співробітники театру, а болгарські вуличні художники Микола Божинов (Nikolay Bozhinov) і Вікторія Георгієва (Victoria Georgieva) прикрасили територію театру своїми малюнками.

Пам'ятник "Пікассо в трусах"

Гостям Львова розповідають, що з одного львівського закладу основоположник кубізму Пабло Пікассо вийшов в одних трусах і босий. Саме в такому вигляді художника зображує скульптура, встановлена кілька років тому біля однойменного клубу на Зеленій, 88. Бронзовий Пікассо задумливо курить цигарку, кінчик якої світиться червоним кольором.

Памятник наплічнику

У дворі географічного факультету Львівського університету (вул. Дорошенка, 41) кілька років тому з'явився пам'ятник наплічнику. Схожий існує тільки в Будапешті. Висота металевого екіпіювання - більше метра. Пам'ятник розташований на постаменті, біля нього стоять стенди, які розповідають про еволюцію туристичних рюкзаків.

Музичний фонтан “Івасик-Телесик”

Фонтан зі скульптурами, які відтворюють казкову атмосферу відомої однойменної казки, знаходиться у Стрийському парку. У радянський час, вода розпилювалась через дзьоби лебедів, проте після реконструкції у 2011 році, фонтан зробили музичним і додали більше струменів води.

comments powered by HyperComments