У міської влади немає концепції розвитку стоматології у місті Львові – Р.Ступницький

Вікторія Христич  |  Субота, 25 лютого 2017, 12:08
Так зване додаткове фінансування муніципальних стоматологічних клінік – просто заспокоєння стоматологічної громади без конкретики вирішення даної проблеми.
У міської влади немає концепції розвитку стоматології у місті Львові – Р.Ступницький

Про це заявив екс-керівник департаменту охорони здоров’я ЛОДА, професор та волонтер Ростислав Ступницький, коментуючи виділення міськрадою їм на останній сесії додаткових коштів.

«Сьогодні у влади немає концепції розвитку стоматології у місті Львові. Тому збільшувати фінансування чи зменшувати його без якоїсь аргументації – це не є вихід. Ми тільки будемо отримувати негатив, незадоволення і замкнуте коло. Гаразд, ця проблема виникне наступного року чи ще до кінця 2017-го, коли ці кошти закінчаться. Але ж виходу з тієї ситуації так і не було знайдено!», - впевнений професор.

Зі слів Ступницького, щоб досягнути реальної економії коштів у бюджеті міста, потрібно дати стоматологам можливість самим господарювати в тому напрямку, в якому вони розуміють.

«Якщо ми маємо відповідні плани по ортопедичній стоматології, яка в нас є офіційно платною, то дайте економічний механізм усім лікарям, щоб вони могли самі заробляти ті самі кошти. Покажіть шляхи заробітку для дитячої, терапевтичної або хірургічної стоматології», – пропонує він.

Ступницький вважає, що автоматично перевести всіх на платні послуги не вийде та приводить приклад з містом Одеса.

«Вже маємо прецидент: там зараз відкрито багато кримінальних справ. Тому, що там хтось раптом вирішив, що всі послуги  мають бути платними. Але чомусь забули про законодавство. Про це чомусь ніхто не говорить у Львові», – каже екс-керівник департаменту охорони здоров’я.

Він радить міськой владі не загравати зі стоматологами, проте дат їм концепцію розвитку стоматології у Львові. Це б дозволило зберегти їх в колективі, який би міг використати  отримані кошти хоча б на якісь певні елементи розвитку. Тому що муніципальна стоматологія в тому ракурсі, як вона зараз виглядає, взагалі не може розвиватися, як і жодний з напрямків медицини, тому що на розвиток медицини ми, по суті, нічого не отримуємо, констатує Р.Ступницький.

Нагадаємо, на сесії Львівської міської ради 9 лютого депутати проголосували за ухвалу «Про внесення змін до міського бюджету на 2017 рік». Зокрема, вона передбачає виділення 8.35 млн. гривень для забезпечення фондом оплати праці працівників комунальних стоматологічних поліклінік Львова.


Треба сказати, що працівники комунальних стоматологічних поліклінік Львова вимагають від мерії не допустити переведення їх закладів на господарський розрахунок вже третій рік поспіль. За словами лікарів, проект реорганізації роботи стоматологічних поліклінік міська влада розробила без їхнього відома.

Як зазначають працівники поліклінік, госпрозрахунок знищить соціальну медицину як таку. У травні 2014 року лікарі 4-ої стоматологічної поліклініки навіть розпочали голодування у приймальні міського голови Львова Андрія Садового. 


Нагадаємо також, заслужений лікар України, Ростислав Ступницький в інтерв’ю «Варті» місяць тому розповів про самоорганізацію волонтерів та лікарів та схему з «львівськими швидкими» часів Майдану, переселення Луганської обласної лікарні у Сєвєродонецьк, роботу з трьома губернаторами та банкрутство міських стоматполіклінік.

 

 

comments powered by HyperComments