Що варто відвідати на Львівщині: ТОП-5 замків

Євгенія Пласконь  |  Неділя, 5 лютого 2017, 20:56
Про туристичний маршрут замками Львівської області: Олеський, Підгорецький, Золочівський, Свірзький та Старосільський замки.
Що варто відвідати на Львівщині: ТОП-5 замків

Обов’язком кожного українця є відвідати хоча б раз у житті замки із “Золотої підкови”, а також показати їх своїм гостям і похвалитися перед іноземцями нашою архітектурною спадщиною.

Популярний зараз туристичний маршрут Олеським, Підгорецьким, Золочівським, Свірзьким та Старосільським замками був створений з ініціативи мистецтвознавця Бориса Возницького для популяризації замкової спадщини Галичини.

Олеський замок

Олеський замок — музей-заповідник XIV-XVIII ст.

Замок на пагорбі є одним з найстаріших на українських землях (1390р.). Розташований у смт Олесько, Буського району Львівської області. Ймовірно, побудований одним із синів галицько-волинського князя Юрія Львовича на плато пагорба, який височить серед заплави р. Ліберція.  Ця будівля славиться однією з найбільших в Європі колекцій дерев’яної скульптури, в т.ч. Іоанна Георгія Пінзеля. За легендою, вночі замком гуляють душі закоханих Адама Жолкевського та дочки власника замку Марціани.  Окрасою Олеська є також монастир капуцинів з костелом святого Антонія (1739р.) та готичний костел святої Трійці (1545р.).

Підгорецький замок

Підгорецький замок (або Палац у Підгірцях) — пам'ятка архітектури епохи пізнього Ренесансу і Бароко. 

Розташований у селі Підгірці Бродівського районуЛьвівської області. На місці теперішнього замку існували давніші укріплення, які датуються 1530 роком. На замовлення коронного гетьмана Станіслава Конєцпольського, який придбав його 1633 року в родини Підгорецьких, відомий архітектор фортифікацій Гійом Левассер де Боплан створив проект укріплень, а Андреа дель Аква — двоповерхового палацу з 3-поверховими павільйонами по боках і вежею, в стилі Бароко та пізнього Ренесансу. Підгорецький замок є одним із найкращих в Європі зразків поєднання ренесансного палацу з бастіонними укріпленнями. Біля замку знаходяться: костел святого Йосипа (1763р.) та корчма-заїзд із пивзаводом XVIII ст. 

Інтер'єри Підгорецького замку вражали сучасників своєю красою і пишнотою. Тематичні зали мали назви Китайська, Золота, Лицарська, Зелена, Дзеркальна та Мозаїчна. Інтер'єр Китайської зали Підгорецького замку, ймовірно, слід визнати найкращим інтер'єром у стилі шинуазрі (фр.,”китайщина”, різновид Рококо) на теренах тодішньої України. 

Золочівський замок

Золочівський замок — пам’ятка історії і культури національного значення, музей-заповідник, 1634 р. 

Розташований у місті Золочеві, Львівська область. Музей-заповідник «Золочівський замок» — відділ Львівської галереї мистецтв. Цей замок багатофункціональний: свого часу він функціонував як фортеця, королівська резиденція, панська садиба, тюрма, навчальний заклад.

Замок було зведено на кошти Якуба Собєського (батько короля Речі Посполитої Яна III Собеського) у 1634 році як оборонну фортецю за проектом невідомого італійського архітектора на місці старого дерев'яного замку, який оточували потужні земляні вали, обкладені каменем, з бастіонами на кутах та ровами з водою. У дворі замку є два палаци. Більший з них має назву Великого палацу, а навпроти в'їзної вежі розташований Китайський палац (один із трьох в Європі). Китайський палац у Золочівському замку в кінці XVII століття побудував польський король Ян ІІІ Собеський для своєї коханої дружини Марисеньки. Палац має вигляд двоповерхової шпилястої ротонди з одноповерховими бічними прибудовами. Цікавим також замок є тим, що тут була перша система каналізації, яка збереглася до наших днів.

Свірзький замок

Свірзький замок — замок в Україні, розташований у селі Свірж Перемишлянського району Львівської області. 

Згадки про нього трапляються в архівних документах 1530 року, коли він належав шляхетському родові Свірзьких. Але сучасного вигляду він набув з середини XVII століття, з часу переходу його у власність графа Олександра Цетнера (від імені якого названо цілий район — Цетнерівка та ботанічний сад у Львові). Граф наказав перебудувати, значно зміцнити замок. Існують припущення, що задум Цетнера з укріплення Свірзького замку здійснював відомий фортифікатор, генерал від артилерії Павло Ґродзицький. Роботи з перебудови замку провадились приблизно в той же час, коли генерал Ґродзицький будував у Львові одразу два арсенали — Королівський та Сенявських. Відомо, що під час українсько-польської війни в 1648–1654 роках замок не раз здобували козацькі загони, а в 1648 році — спалили татари.

Львівський краєзнавець Й. Гронський розповідає, що в 1956 році у Свірзькому костелі біля замку (у Свіржі є ще й другий костел) бачив усередині фрески, які відкрилися внаслідок облуплення тиньку. На фресках була зображена оголена жіноча постать з довгим розпущеним волоссям в молитовній позі на колінах на тлі панорами середньовічного Свіржа. Судячи з опису, це могла бути Марія Єгипетська. Подальша доля цих фресок невідома. 

Старосільський замок

Замок у Старому Селі (Старосільський замок) — пам'ятка архітектури XVI—XVII століть, розташована в селі Старе Село (Пустомитівський район, Львівська область).

Цей замок має площу 2 га і вважається найбільшим на Львівщині. П'ятикутний оборонний замок князів Острозьких побудований у 1584—1589 роках за участі Амвросія Прихильного. Був відновлений 1642 і 1654 у стилі східноєвропейського пізнього Ренесансу. 

У 2010 році Старосільський замок передали в концесію на 49 років. Концесіонер (генеральний директор ТОВ «Кріс» Михайло Риба) обіцяв до 2012 року вивести пам'ятку з аварійного стану, до 2013 року — відновити одну з веж, до кінця 2015 року — ввести об'єкт в експлуатацію. Замок мав функціонувати як туристично-відпочинковий центр. Але станом на вересень 2015 р. роботи так і не почалися. Громада села вимагає скасувати концесію.

comments powered by HyperComments