У Львові відкрився унікальний музейно-культурний комплекс “Львіварня” (ФОТО)

Євгенія Пласконь  |  П'ятниця, 3 лютого 2017, 20:47
На урочистому відкритті закладу презентували виставку“Діалог” митців Матвія Вайсберга та Юрія Пікуля.
У Львові відкрився унікальний музейно-культурний комплекс “Львіварня” (ФОТО)

3 лютого у Львові стартувала перша виставка у новоствореному музейно-культурному комплексі пивної історії “Львіварня”, яка триватиме до 31 березня. Про це повідомляє кореспондент “Справжньої Варти”.

Ідея створення та фінансування нового мистецького простору, якому немає аналогів в Україні, належить компанії “Карлсберг”, котра таким чином долучає Львів до європейських традицій.

“Вже 300 років Львівська пивоварня має честь забезпечувати своїх прихильників якісним та смачним пивом, але ми вирішили збільшити свій внесок до суспільного життя. Тому сьогодні ми зустрілися на відкритті чудової виставки двох відомих українських митців, у арт-просторі, який — я впевнений — займе помітне місце у культурному житті як Львова, так і всієї України. Таким чином ми продовжуємо культурні традиції компанії “Карлсберг”, яка є фундатором одного з найкращих данських музеїв у Копенгагені”, - зазначив віце-президент з фінансів та ІТ “Carlsberg Ukraine”, Олександр Говядін.

За словами менеджера музейно-культурного комплексу “Львіварня” Соломії Короненко, цей простір — не лише креативний музей, у якому можна торкатися до експонатів, але й місце для мистецтва та культурних зустрічей і дегустацій.

“Ми хотіли заповнити експозицію музейними експонатами, які говорять про історію Львова. Маємо співпрацю з двома музеями, і хочемо розширювати контакти, доповнювати експозицію. Ми також арт-простір і запрошуємо всіх до співпраці у цьому контексті. Сподіваємось, що “Львіварня” стане місцем проведення яскравих подій у Львові”, - поділилася Соломія Короненко.

Серед найцікавіших експонатів, до яких можна торкатися, захоплює найбільше мікроскопічна лабораторія, крізь яку відвічувачі зможуть спостерігати за бродінням дріжджів.

“Дуже хотілося, щоб наша галерея була цікавою і привести когось нового для Львова, хто ще не виставлявся. Тому це для нас великий здобуток — перша виставка таких двох художників. Пан Матвій Вайсберг вважається одним з найуспішніших українських художників за версією “Forbes”. Але справа навіть не у цьому, а в тому, які роботи він привіз - такі, що багато для нього значать, надзвичайно цінні. І простору, щоб їх розмістити, у Львові майже немає”, - пояснила в коментарі для “Справжньої Варти” вибір перших двох художників для виставки Соломія Короненко.

На цей рік заплановано вісім схожих виставок, для яких мають уже багато ідей.

За словами Соломії Короненко, ідея назвати виставку “Діалогом” належить Михайлу Калинюку, який допомагав організовувати виставку.

“Це була його ідея назвати виставку “Діалог”, бо дуже різні за манерою, і по віку художники, але обоє дуже цікаві. Ми розмістили їхні роботи на протилежних стінах і сподіваємось, що діалог вийшов”, - зізналась менеджер “Львіварні”.

Схвально відгукнувся у коментарі для “Справжньої Варти” про новостворений мистецький простір і художник Матвій Вайсберг:

“Дуже високо оцінюю [мистецький простір “Львіварні” - прим.авт.], подобається, що велика компанія цей простір зробила. Бо це досить відома традиція в цивілізованих країнах. Маю надію, що вона і в нас буде, адже компанія має змогу якось себе в культурі позиціонувати. А сам простір — винятковий: стара історична будівля, підготовлена для виставки, робота зі світлом — ці всі речі зроблені дуже пристойно”, - поділився Матвій Вайсберг.

Художник також зазначив, що у виставковому залі експонується дуже важлива для нього серія картин, яка називається “7 днів” і має на мені показати авторське трактування біблійної історії. Ця серія зародилася 1999 року, коли було багато розмов про “кінець тисячоліття” в різних сенсах.

“Особисто я не знайомий з цією людиною [Юрієм Пікулем - прим.авт.], але мені подобається те, що я побачив. Коли два художники в одному просторі — це зажди діалог, виставковий діалог: як мінімум ми не заважаємо один одному, а як максимум — доповнюємо в чомусь”, - зазначив Матвій Вайсберг та додав, що це перша виставка у Львові, де його роботи представлені в такому обсязі та форматі “майже особистої виставки”.

Під кожною картиною, представленою у “Львіварні”, є QR-коди, які можуть надати глядачам детальнішу інформацію про конкретне творіння художників.

comments powered by HyperComments