У Львівській філармонії відновлять орган “з нуля”

П'ятниця, 3 лютого 2017, 13:48
За наступні 5 років старий радянський інструмент планують замінити духово-електричним.
У Львівській філармонії відновлять орган “з нуля”

2 лютого у Львівському прес-клубі відбулась зустріч із генеральним директором Львівської обласної філармонії Володимиром Сивохіпом.

Керівник музичного закладу зазначив, що орган у філармонії склали з кількох інших у 1950-1960 роках, коли радянська влада вирішила зруйнувати органи в костелах. Пізніше ця ж сама компартія демонтувала орган і у філармонії: зараз у концертному залі є лише фасад інструмента та старі труби.

“Коли я став директором, то замовив експертизу. І експерти сказали, що ніщо тут не підлягає використанню. Щось поламали люди, щось погризли щури. Тому мені не залишалося нічого іншого, як все демонтувати і вивільнити простір”, - розповів Володимир Сивохіп.

Втім, Львівська філармонія не може виконувати ряд музичних творів без органу, тому зараз тривають перемовини з органобудівними фірмами на Заході. Керівництво філармонії планує встановити “з нуля” новий, духово-електричний орган за, щонайменше, 400 тисяч євро.

“Усі органи у філармоніях Польщі здобуті за рахунок грантів від Євросоюзу. Я сподівався, що Україна стане членом Євросоюзу, і ми отримаємотакий грант. Тепер розумію, що треба йти іншим шляхом. Але якщо 10 років тому мені вдалося знайти сто тисяч євро, щоби купити в Гамбурзі новий «Стейнвей», то знайдемо і це”, - запевнив Володимир Сивохіп.

comments powered by HyperComments